Antena 3 CNN Actualitate Vanghelie, îngenuncheat în lupta pentru viceprimarii Capitalei: PRM, partidul hulit, momit de PSD, dar ?cucerit? de PDL

Vanghelie, îngenuncheat în lupta pentru viceprimarii Capitalei: PRM, partidul hulit, momit de PSD, dar ?cucerit? de PDL

Vanghelie, îngenuncheat în lupta pentru viceprimarii Capitalei: PRM, partidul hulit, momit de PSD, dar ?cucerit? de PDL
Sursa foto: Marian Vanghelie
29 Iun 2009   •   14:57

Bătălia politică pentru controlul CGMB provocată de migrarea unui consilier din tabăra PDL în cea a PSD, a făcut din PRM partidul cel mai curtat la nivelul Capitalei. Atât PDL, cât şi liderul PSD Bucurteşti, Marian Vanghelie caută să încline balanţa majorităţii consilierilor municipali în favoarea fiecăruia. Vineri, PSD se credea învingător reuşind să creeze o alianţă cu 28 de voturi din totalul de 55 de consilieri pentru a pregăti în cadrul unei şedinţe extraordinare debarcarea viceprimarilor susţinuţi de PDL. Democrat-liberalii au apelat însă în weekend la o soluţie disperată: au promis unui consilier PRM postul de viceprimar pe care penegistul Robert Ionescu îl va vacanta după ce va fi numit ca secretar de stat la Ministerul Economiei, susţin surse din cadrul acestui partid. În schimb, cele trei voturi ele consilierilor PRM se vor alătura celor al PDL şi PNG, oferind astfel o majoritate mai confortabilă în CGMB şi păstrarea democrat-liberalului Mircea Raicu ca viceprimar al Capitalei.
PRM, curtat cu un post de viceprimar de fiecare din ?partenerii? de guvernare
PDL a recurs la strategema de avarie pentru a-şi păstra măcar unul din posturile de viceprimari ai capitalei şi majoritatea în CGMB. Puşi în dificultate de alăturarea consilierului ex-PNG, Daniel Fuciu la tabăra PSD şi de crearea unei alianţe a consilierilor PSD, PNL şi PRM pentru debarcarea propriilor viceprimari, democrat-liberalii au preferat răul mai mic unui rău mai mare.
Surse democrat-liberale susţin că la acest sfârşit de săptămână s-ar fi negociat cu PRM asigurarea majorităţii în CGMB împreună cu PNG. În schimbul acestei susţineri, PRM va primi locul de viceprimar pe care penegistul Robert Ionescu, un apropiat al PDL, îl va elibera după ce va fi numit secretar de stat.
Democrat-liberalii ar lovi astfel doi iepuri dintr-o lovitură. Dau în primul rând o replică pe măsură liderului PSD, Marian Vanghelie, care oferise lui Fuciu şi consilierului PRM Victor Teodor Iovici posturile de viceprimari numai că să-i vadă umiliţi pe rivalii din PDL şi să obţină controlul decizional al nivelul CGMB. În al doilea rând, PDL îşi fidelizează sprijinul PRM şi împieidică o eeventuală fuziune a acestui partid cu PNG, prin promovarea penegistului Robert Ionescu într-o funcţie cu rang de secretar de stat la ministerul Economiei, condus de Adriean Videanu.
Posibilă majoritate confortabilă pentru PDL în CGMB
Noua alianţă PDL-PRM-PNG va fi testată tocmai în şedinţa extraordinară de marţi, în care PSD spera să-i schimbe din funcţii pe viceprimarii agreaţi de PDL. Pentru a recompensa trecerea PRM din tabăra PSD în cea a PDL, va fi votat proiectul de hotărâre prin care viceprimarul Capitalei Robert Ionescu va fi înlocuit de un membru PRM, cel mai probabil, consilierul Victor Teodor Iovici, iar democrat-liberalul Mircea Raicu va fi reconfirmat în cealaltă funcţie de viceprimar.
Cu trei voturi asigurate de consilierii PRM, alte trei venite din partea PNG şi contând pe voturile celor 24 de reprezentanţi ai săi în CGMB, PDL poate răsufla uşurat, deţinând controlul a 30 din cele 55 de voturi în CGMB. PSD nu mai poate conta decât pe cele 16 de voturi ale consilierilor săi, alte 8 din partea consilierilor liberali şi votul ex-penegistului Daniel Fuciu, până mai ieri jucând un rol vital în ecuaţia de detronare a PDL la nivelul primăriei Capitalei.
Vanghelie îşi linge rănile: ?Era pur şi simplu o atenţionare că consilierii PSD sunt şi există acolo?
Pus în faţa evidenţei, preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie a lăsat totuşi să se înţeleagă că jocurile politice nu ar fi fost încă făcute. Consilierii PSD ar urma ca mâine să propună în cadrul şedinţei CGMB sancţionare prin înlocuire a actualilor viceprimari deaorece nu şi-ar fi făcut treaba.
"Era pur şi simplu o atenţionare că consilierii PSD sunt şi există acolo şi au o imagine exactă asupra a ceea ce s-a întâmplat. Am spus: noi vrem să vă sancţionăm. Sancţionarea cum se face? Printr-o şedinţă extraordinară de Consiliu să spunem că cerem schimbarea lor. Se va cere schimbarea ambilor viceprimari. Că schimbarea se va realiza sau nu se va realiza? Nu discutăm de parteneriate şi de aranjamente, că nu am niciun parteneriat şi niciun aranjament. Am cerut celor de la alte partide să-şi asume responsabilitatea şi să semneze. Au venit, au semnat pe listă atât PRM cât şi PNL (lista de convocare a şedinţei extraordinare ? n.r.) iar deciziile care se vor lua le veţi vedea şi dumneavoastră şi le veţi analiza când au fost corecţi şi când n-au fost corecţi", a explicat liderul pesediştilor bucureşteni.
Vanghelie a negat posibilitatea unei întâlniri cu liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor pentru a negocia o nouă majoritate în cadrul acestui consiliu.
Negocierile continuă: Ofertele PSD şi PDL se bat cu pretenţiile PRM

Surse social-democrate susţin însă că astăzi ar putea avea loc o nouă rundă de discuţii între reprezentanţii filialelor bucureştene ale celor două formaţiuni politice, într-o ultimă tentativă a PSD de a readuce PRM în propria tabără. Social-democraţii ar fi dispuşi să pluseze la masa negocierilor cu câteva posturi de directori, pe lângă mandatul de viceprimar, în timp ce peremiştii ar dori ca plocon chiar preşedinţia Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

În eventualitatea în care noile negocieri s-ar solda cu un rezultat pozitiv, Vanghelie l-ar vrea instalat ca viceprimar pe social-democratul Doru Giugula, şeful consilierilor PSD, în tandem cu peremistul Victor Iovici, susţin sursele citate.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close