Antena 3 CNN Actualitate Vești excepționale de la Institutul Cantacuzino, salvat de Armată: 'Puțină lume cunoaște ce s-a întâmplat'

Vești excepționale de la Institutul Cantacuzino, salvat de Armată: 'Puțină lume cunoaște ce s-a întâmplat'

Directorul Institutului Cantacuzino, col. dr. Florin Oancea, care s-a aflat la conducerea unității în perioada crizei Covid-19, povestește cum a gestionat pandemia și cum a reușit să crească performanțele de testare ale centrului aflat în subordinea Direcției Medicale a Armatei, într-un interviu exclusiv pentru Antena 3, realizat de Adina Anghelescu.

Vești excepționale de la Institutul Cantacuzino, salvat de Armată: 'Puțină lume cunoaște ce s-a întâmplat'
Sursa foto: Captură video Antena 3
29 Mai 2020   •   21:05

Col. dr. Florin Oancea a preluat comanda Institutului Cantacuzino în 13 martie, cu două zile înainte de a se decreta starea de urgență.

”Puțină lume cunoaște ce s-a întâmplat în Institutul Cantacuzino înainte și după decretarea stării de urgență când a fost o avalanșă de probe pentru testare, când a trebuit din mers să ne aranjăm procedurile, să le dezvoltăm. Inițial puteam face cca. 200-250 de teste pe zi, foarte puține în contextul nevoilor populației. La început, Institutul Cantacuzino nu a fost nominalizat printre instituțiile cu posibilități de testare. Când capacitatea de testare a fost depășită, era clar nevoie de o suplimentare a numărului de instituții care puteau să facă această testare. Toată lumea s-a uitat către Armată.”, relatează col. Oancea.

El spune că în perioada crizei sanitare, Institutul Cantacuzino a realizat peste 30.000 de teste de biologie moleculară real-time PCR. ”Am avut o creștere de la săptămână la săptămână și am avut zile cu peste 1.000 de teste pe zi, venite din toată țara.”, spune directorul Institutului.

El povestește și motivele pentru care a conceput un centru de triaj în incinta Institutului. ”Veneau oameni din diverse zone de unde recoltau, fie din spitale, fie din zone de carantină. Riscul de contaminare al acestui institut era foarte mare.”

Întregul interviu poate fi ascultat aici:

Vești excepționale de la Institutul Cantacuzino, salvat de Armată: 'Puțină lume cunoaște ce s-a întâmplat în Institutul Cantacuzino'

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close