Antena 3 CNN Actualitate Veștile bune din spatele celui mai negru bilanț al coronavirusului în România, dezvăluite de un reputat profesor. Mihai Gâdea avertizează la ce trebuie să fie atenți românii

Veștile bune din spatele celui mai negru bilanț al coronavirusului în România, dezvăluite de un reputat profesor. Mihai Gâdea avertizează la ce trebuie să fie atenți românii

Realizatorul Antena3 Mihai Gâdea a dezvăluit, miercuri, veștile bune ce se ascund în spatele bilanțului negru al coronavirusului în România. Miercuri, a fost raportat un nou record de îmbolnăviri - peste 1.000 de cazuri noi de coronavirus în ultimele 24 de ore, după ce au fost efectuate cele mai multe teste de la începutul pandemiei: aproape 25.000.

Veștile bune din spatele celui mai negru bilanț al coronavirusului în România, dezvăluite de un reputat profesor. Mihai Gâdea avertizează la ce trebuie să fie atenți românii
Sursa foto: foto: captura Antena 3
de Cristina Tudorache    |    22 Iul 2020   •   22:45

”De fiecare dată când vi se prezintă aceste lucruri (bilanțul zilnic -n.r.), nu vă uitați doar la cifre. Cereți întotdeauna procentul din teste pentru că astăzi s-a întâmplat un lucru bun. Astăzi s-a făcut cel mai mare număr de testări - 24.877 și au fost raportate 1030 de infectări, însă procentul de infectare este 4,1%, mai mic decât ieri.”, a arătat Mihai Gâdea, la emisiunea Sinteza Zilei.

Realizatorul Antena3 reiterează că toți medicii îndeamnă să fim foarte atenți la procentul de infectări. Conform calculelor, miercuri, în România, s-a înregistrat una dintre cele mai mici rate de infectare din luna iulie. Doar pe 10 iulie și 15 iulie, am avut un procent de infectări mai mic. 

Veștile bune din spatele celui mai negru bilanț al coronavirusului în România

”Este îngrijorătoare această evoluție și știm că principala teama este blocarea capacității de răspuns a secțiilor ATI pentru că asta poate duce la dramele maximale. Numărul persoanelor din Terapie Intensivă a crescut, ne îngrijorează acest lucru, dar trebuie să spun unele lucruri ciudate, dar interesante. 

Statistica din România arată clar că procentul de pacienți critici admiși în secțiile de ATI este mult mai mic decât media europeană și aceasta este șansa noastră. Noi avem astăzi peste 13.000 de cazuri active, ori în ATI avem în jur de 300 de cazuri. Media europeană este de 10%, cu variații între 6-14%. La noi, valoarea este de 3%. Această caracteristică a făcut să nu trecem prin situațiile dramatice ale altor țări care au o capacitate mai mare a secțiilor ATI decât România”, a declarat prof. dr. Dorel Săndesc, președintele Societății de Anestezie-Terapie Intensivă.

Prof. dr. Dorel Săndesc susține că și raportul dintre numărul de decese și numărul total de cazuri este unul foarte bun. România are un raport de 5%, în vreme ce media la nivelul Europei se situează la 10%.

Numărul redus de decese în rândul bolnavilor infectați este datorat în special faptului că media de vârstă a pacienților cu Covid-19 din România este, de asemenea, mai mică decât media europeană: ”Este undeva la 40 și ceva de ani. Ori știm foarte bină că cazurile critice sunt specifice vârstelor înaintate”, a mai spus prof. dr. Dorel Săndesc.

Veștile bune din spatele celui mai negru bilanț al coronavirusului în România. Mihai Gâdea dezvăluie la ce trebuie să fie atenți românii

Care este situația în Terapiile Intensive 

Profesorul a reiterat că nu transmite un mesaj de relaxare, situația este critică și este posibil ca în următoarea perioadă, dacă nu sunt respectate măsurile de igienă și distanțare socială, să se ocupe paturile de terapie intensivă.

În România sunt 2.820 de locuri la Terapie Intensivă, dintre care puțin mai mult de jumătate erau dotate cu ventilatoare la începutul crizei. Ulterior au mai fost achiziționate ventilatoare. Prof Săndesc a precizat că tot timpul aceste locuri sunt ocupate în procent de 70% de alte patologii decât cele Covid-19.

×
Subiecte în articol: Mihai Gâdea bilant
Parteneri
Tzancă Uraganu, Florin Salam şi multă poliţie la priveghiul de la Iasi
x close