Antena 3 CNN Actualitate Victor Babiuc, urmărit penal în cazul schimburilor de terenuri dintre Armată şi Gigi Becali

Victor Babiuc, urmărit penal în cazul schimburilor de terenuri dintre Armată şi Gigi Becali

Victor Babiuc, urmărit penal în cazul schimburilor de terenuri dintre Armată şi Gigi Becali
19 Sep 2007   •   18:50

Conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a cerut miercuri Comisiei speciale de la Cotroceni aviz pentru declanşarea urmăririi penale împotriva lui Victor Babiuc, fost ministru al Apărării. Acesta este cercetat pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi luare de mită, cu consecinţe deosebit de grave. Gigi Becali a fost în urmă cu ceva vreme chemat la DNA pentru audieri în dosarul privind schimbul de terenuri cu Ministerul Apărării, pe vremea în care instituţia era condusă de Victor Babiuc. În acest dosar, Becali este acuzat pentru complicitate la abuzul în serviciu comis de fostul ministru Victor Babiuc.

În acest caz, în mai 2006, colonelul magistrat Silvestru Boeru, de la Secţia Parchetelor Militare, a decis scoaterea de sub urmărire penală a lui Gigi Becali. Soluţia a fost însă infirmată de şeful interimar al Secţiei Parchetelor Militare, generalul Dan Voinea. Voinea a decis redeschiderea dosarului şi trimiterea acestuia la DNA, pe motiv că valoarea prejudiciului produs este mai mare de un milion de euro.

Victor Babiuc a făcut plângere împotriva acestei soluţii, dar plângerea sa a fost respinsă de fostul procuror general adjunct Gabriela Ghiţă.

Astfel, dosarul a ajuns la Secţia militară a DNA, iar în iulie 2007, după publicarea deciziei Curţii Constituţionale referitoare la necompetenţa procurorilor militari de a ancheta civili, cazul a fost preluat de către Secţia I a DNA de combatere a infracţiunilor de corupţie.

În 2 iunie 1999, Gigi Becali şi reprezentanţii Ministerului Apărării au semnat un proces-verbal prin care schimbau două suprafeţe de pământ. Becali ar fi primit de la MAPN un teren de 20,9 hectare în zona Băneasa-Pipera în schimbul unuia de 21,5 hectare în satul Ştefăneştii de Jos, judeţul Ilfov. Diferenţa de preţ, estimată în 2002 la aproximativ 3,3 milioane de dolari, a fost în favoarea lui Becali, care ar fi primit un teren în valoare de 4,7 de miloane de dolari.

Finanţatorul echipei Steaua Gigi Becali a respins acuzaţiile de miercuri potrivit cărora i-ar fi dat mită lui Victor Babiuc, susţinând că DNA ?poate urmări penal toată ţara pentru că s-au luat trei pâini de la brutărie?.

?Cu Victor Babiuc nu am dat decât o singura dată mâna. Aşa că unde este mita? Oricum pe mine nu mă afectează, îmi creşte şi mai mult popularitatea", a comentat Gigi Becali acţiunea DNA privind urmărirea penală a lui Babiuc.

În ultima perioadă DNA a cerut avizul Preşedinţiei pentru declanşarea urmăririi penale împotriva ministrului Justiţiei Tudor Chiuariu, fostului ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy, precum şi a foştilor demnitari Adrian Năstase şi Miron Mitrea.

Antena3.ro

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close