Antena 3 CNN Actualitate Voronin: "România este ultimul imperiu al Europei!"

Voronin: "România este ultimul imperiu al Europei!"

Voronin: "România este ultimul imperiu al Europei!"
12 Noi 2007   •   09:34

Preşedintele Moldovei, Vladimir Voronin, începe un nou atac asupra României, pe care o acuză că este ultimul imperiu al Europei. Liderul de la Chişinău acuză autorităţile de la Bucureşti de intenţii unioniste şi de o prea mare implicare în politica internă a Chişinăului. Într-un interviu acordat ?Evenimentului zilei?, Voronin susţine că România finanţează ilegal politicieni şi ziare din republică. Principala acuzaţie lansată de preşedintele Moldovei faţă de statul român este implicarea prea mare în politica internă a Chişinăului.

?România tot timpul ne implică nouă, prin diferite metode, standardele româneşti. Începând de la limbă, istorie, denumirea valutei naţionale, inclusiv tricolorul, inclusiv stema. Denumirea administrativ-teritorială, că am trecut la judeţe şi am făcut un lucru extrem de negativ. Şi multe, multe alte lucruri pe care, pe parcursul acestor ani, România ni le bagă nouă cu de-a sila.(...) Prin persoanele care sunt plătite şi susţinute în presa scrisă. Ziarele acestea care şi astăzi se editează, toate sunt finanţate de România (...), prin persoane care sunt implementate peste tot locul în structuri?, acuză el.

Vladimir Voronin susţine că, pe lângă presă, România finanţează, ilegal, şi politicieni de la Chişinău. în opinia sa, Bucureştiul urmăreşte să creeze un stat românesc unic. ?Toate relaţiile cu preşedinţii şi Iliescu şi Băsescu de la început erau foarte simpatice, foarte frumoase. Era o înţelegere că lăsăm într-o parte toate canoanele acestea istorice, tot ce-a fost în trecut, şi trecem la proiecte concrete de relaţii bilaterale bazate pe interese economice, dezvoltare culturală, socială, interumană. Pe urmă, trec la aceleaşi trăsături care au fost şi cu Iliescu, actualmente şi cu Băsescu. Tot acel naţionalism, unionism, pe care le promovează către Moldova absolut deschis?.

Liderul de la Chişinău acuză România că are intenţii imperialiste. ?România este ultimul imperiu în Europa! Dar soarta imperiilor ştiţi care este. De aceea românii se luptă pentru această treabă, ca să ne facă pe noi români. Nouă nu ne trebuie! Noi suntem moldoveni şi o să fim moldoveni! Cât nu s-ar lupta, cine nu s-ar lupta. Pur şi simplu noi pierdem timpul în relaţiile noastre bilaterale cu aceste chestii!?, a mai precizat Vladimir Voronin.

Preşedintele moldovean mai acuză România că a condiţionat eliberarea vizelor pentru cei din Republica Moldova, obligându-i pe aceştia să devină cetăţeni români.

Antena 3

×
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close