Antena 3 CNN Actualitate Vosganian: Nivelul mediu al despăgubirilor C.E.C. va fi de 5.500-6.000 de euro de persoană

Vosganian: Nivelul mediu al despăgubirilor C.E.C. va fi de 5.500-6.000 de euro de persoană

Vosganian: Nivelul mediu al despăgubirilor C.E.C. va fi de 5.500-6.000 de euro de persoană
25 Feb 2008   •   08:01

Conducerea C.E.C. a prezentat luni modul în care vor fi despăgubiţi cei care au depus bani pentru maşină înainte de '89. Potrivit minstrului de finanţe, Varjuran Vosganian, anul acesta peste 37.000 de oameni vor primi despăgubiri de la C.E.C. în valoare de peste 700 milioane de lei noi. Valoarea medie a despăgubirilor va fi de aproximativ 200 de milioane de lei vechi, raportată la valoarea euro ajungând la 5.500-6.000 de euro de personă. Despăgubirile vor fi făcute însă în funcţie de categoria de deponenţi, de suma pe care au depus-o şi de perioada în care a fost făcută depunerea -

Persoanele care au depus bani la CEC până în anul 1992 pentru achiziţia de autoturisme Dacia îşi vor primi banii într-o singură tranşă, începând cu 21 decembrie 2008, au anunţat reprezentanţii băncii. Modificarea va fi aprobată săptămâna viitoare.

"CEC a stabilit 70 de sucursale unde se pot prezenta clienţii, începând cu 3 martie, pentru eliberarea scrisorilor de confirmare", a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele C.E.C., Radu Graţian Gheţea.

Proiectul de lege privind despăgubirea celor care au depus bani la C.E.C. pentru Dacii a fost iniţiat de Partidul Conservator.

Statul va despăgubi toţi deponenţii care au constituit depozite la CEC pentru achiziţionarea de autoturisme, indiferent de tipul acestora. În toamna anului trecut, Guvernul a extins şi data limită luată în calcul pentru constituirea depozitelor.

Potrivit memorandumului aprobat atunci de Executiv, se vor acorda despăgubiri pentru depozitele constituite până la 15 februarie 1992 şi nu până în noiembrie 1990, aşa cum era prevăzut iniţial.

Despăgubirile nu vor veni însă imediat. Acestea vor fi asigurate de Ministerul Economiei şi Finanţelor prin emisiuni de titluri de stat. Suma totală pe care ministerul o are la dispoziţie este de aproape 760 de milioane de lei.

Acesta va fi transmisă către Casa de Economii şi Consemnaţiuni, care devine astfel creditor al statului. În momentul în care emisiunea de titluri ajunge la scadenţă, adică până la sfârşitul lunii decembrie 2008, CEC va livra în conturile depunătorilor sumele cuvenite fiecărei persoane.

Legea privind despăgubirea celor care au depus bani la CEC pentru cumpărarea de autoturisme Dacia, iniţiată de partidul conservator, a fost adoptată de Camera Deputaţilor, pe 8 mai, anul trecut şi a avut un singur vot împotrivă.

Antena 3

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close