Antena 3 CNN Actualitate Votul la români. 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne

Votul la români. 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne

<font color=red>Votul la români.</font> 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne
31 Mai 2008   •   10:10

18 milioane de români sunt aşteptaţi duminică la urne, să-şi aleagă primarii şi consilierii locali şi judeţeni. În premieră, preşedinţii de consilii judeţene vor fi aleşi la fel ca primarii. Alegerile de duminică sunt primele organizate pe baza votului uninominal. Au fost tipărite nu mai puţin de 80 de milioane, acestea fiind predate primarilor, şi ulterior preşedinţilor de birouri electorale.

Aproape 18.000 de poliţişti asigură paza celor peste 17.000 de secţii de votare, din toată ţara. În toate prefecturile din ţară este asigurat, încă de sâmbătă, serviciul de permanenţă, iar la nivelul inspectoratelor judeţene de poliţie comandanţii sau adjuncţii acestora veghează ca totul să se desfăşoare fără incidente.

Atât în ţară, cât şi în Bucureşti, serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor au program de lucru de la ora 08.00 la ora 21.00, pentru a putea elibera actele de identitate persoanelor cu drept de vot şi care nu au reuşit încă să le obţină. Vor fi eliberate cărţile de identitate acelora care au dreptul legal de a le primi, precum şi acelora ale căror acte de identitate sunt expirate.

Au fost controlate în amănunt cabinele şi urnele de vot. Unde nu au existat nereguli, s-a întocmit pe loc un proces verbal de constatare şi de predare a secţiei. Controlul a scos la iveală, însă, şi câteva nereguli în anumite secţii de votare. În cabinele special amenajate s-au găsit inscripţionări cu îndemnuri electorale, iar organizatorii au fost nevoiţi să se apuce pe loc de curăţenie.

Procesul electoral a determinat modificări şi în ceea ce priveşte activitatea şcolară. Aşadar, din cauza desfăşurării primului tur electoral, teza cu subiect unic la Limba şi literatura română care trebuia să fie susţinută pe 2 iunie de către elevii claselor VII-VIII, a fost amânată pe 4 iunie, în şcoli fiind organizate secţiile de votare. Aproape 18.000 de poliţişti vor păzi, până pe 2 iunie, cele 17.289 de secţii de votare constituite la nivel naţional. Peste 850 de jandarmi asigură paza la secţiile de votare din Bucureşti, iar la nivel naţional au fost mobilizaţi peste 9.000 de jandarmi.

La urne sunt aşteptate 18 milioane de persoane cu drept de vot. Secţiile s-au deschis la ora 07.00 şi se închid la 21.00. La nivel naţional au fost organizate 42 de circumscripţii electorale, care cuprind 17.289 de secţii de votare, cu 627 mai multe decât la alegerile din 2004.

Antena 3

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close