Antena 3 CNN Actualitate Vremea rea ar putea scumpi pâinea, carnea și uleiul

Vremea rea ar putea scumpi pâinea, carnea și uleiul

Vremea rea ar putea scumpi pâinea, carnea şi uleiul. Ploile şi vijeliile au culcat la sol grâul, orzul şi rapiţa, care acum riscă să putrezească. Recoltarea se va face mai greu şi cu întârziere. În consecință, producţia va fi mai mică, iar preţurile vor creşte.

Vremea rea ar putea scumpi pâinea, carnea și uleiul
Sursa foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    14 Iun 2021   •   13:35

Ploile abundente din ultima perioada, insoţite de grindină şi vânt puternic, au culcate plantele la sol, de grâu,rapiță și orz ceea ce pune în pericol producţiile din 2021.

Cu o producţie mai mică, preţurile vor creşte, ceea ce se va reflecta şi în preţurile de la raft.

Claudiu Davițoiu, un fermier din județul Ilfov, a explicat cum i-a fost afectată recolta de vremea rea din ultima perioadă.

„În ultima perioadă au avut loc mai multe fenomene și în felul ăsta am ajuns ca o suprafață de cel puțin 60-70 hectare de orz să arate în felul în care o vedeți aici. Acum să vedem ce se va întâmpla la recoltare, când vom putea să intrăm la recoltare, dacă vom putea să intrăm, având în vedere că e aproape lipit de pământ.

Consecințele fenomenelor meteo asupra prețurilor alimentelor

Consecințele pentru populație nu vor fi din cauza orzului nostru, ci vor fi din cauza scumpirilor care se fac de obicei la toate produsele, la motorină, la energie... Pentru noi va fi greu să ne asigurăm furajele pentru hrana animalelor. Sperăm, că totuși a plouat, că avem culturile celelalte frumoase și poate nu vom mai avea parte de asemenea fenomene.

Cred că anul acesta va fi destul de bine. Dar chiar dacă o să fie bine în agricultură, prețurile vor fi mai mici pentru noi, nu vom avea cine știe ce avantaje, iar la raft toate mărfurile se vor scumpi, din cauza energiei, a motorinei, a imputurilor pe care le asigurăm pentru agricultură, care s-au scumpit”, a spus fermierul.

În ultimele zile, mai multe județe au fost sub incidența codului portocaliu de ploi și vijelii, printre care se numără și Tulcea, Constanța, Teleorman și Ilfov.

×
Subiecte în articol: vreme rea scumpiri
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close