Antena 3 CNN Actualitate Zi de sărbătoare. Creştinii prăznuiesc Moşii de vară

Zi de sărbătoare. Creştinii prăznuiesc Moşii de vară

Zi de sărbătoare. Creştinii prăznuiesc Moşii de vară
14 Iun 2008   •   10:19

Creştinii prăznuiesc sâmbătă Moşii de vară, sărbătoare cunoscută şi sub numele de Sâmbăta Morţilor. Sârbătoarea are origini păgâne, la fel ca şi marea sărbătoare a Rusaliilor, pe care, de altfel, o şi precede. Cultul Moşilor are la bază credinţa populară potrivit căreia sufletele morţilor se întorc în lumea subterană în sâmbăta care precede Rusaliile, după ce au părăsit mormintele în Joia Mare şi au rătăcit timp de 50 de zile.

Pentru ca această reîntoarcere să se desfăşoare fără incidente, oamenii săvârşesc rituri de înduplecare a spiritelor morţilor: împodobesc gospodăriile şi mormintele cu ramuri de tei şi făc pomeni fastuoase. Din acelaşi motiv, în lăcaşurile de cult se oficiază slujbe de pomenire a celor morţi. În unele sate bucovinene, ritualul de pomenire are loc mai ales în cimitire, unde mormintele sunt curăţate şi împodobite din timp, iar lumânările ard întreaga perioadă în care se desfăşoară ceremonialul de pomenire. Împăcarea sufletelor morţilor şi întoarcerea lor fără incidente în morminte depinde de bogăţia pomenilor şi de respectarea ritualului.

De ziua Moşilor de Vară şi de Rusalii se dau de pomană vase de lut, căni şi vase de lemn, împodobite cu flori şi umplute cu lapte, vin sau apă. Conţinutul acestora variază. În sudul ţării, de exemplu, în cănile şi paharele oferite ca pomană se pun poame, orez fiert cu lapte, sau nuci şi cireşe.

Sămbăta Moşilor de Vară precede Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh, prăznuită duminică. Sărbătoarea Rusaliilor are loc la 50 de zile de la Paşti şi simbolizează Pogorârea Sfântului Duh peste apostoli.

Sursa foto: www.replicahd.ro

Antena 3

×
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close