Metodele
europene de sacrificare a porcilor nu au priză la români.
Oamenii preferă în continuare metodele tradiţionale. Joi, de
Ignat, sute de porci au fost sacrificaţi în judeţul Braşov,
însă niciun proprietar nu a cerut ajutorul veterinarilor
pentru asomare. Aşa cum cere tradiţia, gospodarii au ieşit de
dimineaţă din casă şi au tăiat porcii în gospodărie, dar
după metodele tradiţionale.
Oamenii
spun că nimeni nu îi poate obliga să asomeze porcii şi că
şi anii viitori vor sacrifica animalele la fel. Nici la Piteşti,
porcii nu vor fi asomaţi, nu pentru că nu vor oamenii, ci pentru că
nu a fost achiziţionat niciun asomator. Cei care au avut porci de
sacrificat au profitat de faptul că asomatorul european nu a ajuns
încă la veterinarul din comună şi au sacrificat animalul în
mod tradiţional, la fel ca şi anul trecut.
În
acest an, în judeţul Argeş vor fi sacrificaţi peste 10.000
de porci, prin metoda clasică. Pentru a respecta normele europene,
judeţul are nevoie de 102 asomatoare, câte unul pentru fiecare
localitate.
Antena
3