Antena 3 CNN Alegeri SUA 2020 Joe Biden este noul preşedinte ales al Statelor Unite ale Americii

Joe Biden este noul preşedinte ales al Statelor Unite ale Americii

Candidatul democrat Joe Biden a câştigat alegerile prezidențiale și a devenit noul președinte ales al Statelor Unite ale Americii. Astfel, Biden va fi cel de-al 46-lea președinte al SUA. CNN a anunțat, astăzi, victoria noului președinte SUA.

Joe Biden este noul preşedinte ales al Statelor Unite ale Americii
de Adrian Iclozan    |    07 Noi 2020   •   18:29

Voturile prin corespondenţă, mult-contestate de preşedintele Trump, i-au adus victoria lui Biden şi au reprezentat motivul pentru care câştigătorul scrutinului prezidenţial din 3 noiembrie nu a putut fi cunoscut în dimineaţa următoare alegerilor.

Succesul challenger-ului democrat a venit după două zile în care situaţia numărului de electori adjudecaţi de Biden şi Trump a rămas neschimbată: 253, respectiv 213, dintr-un necesar minim de 270.

Democratul s-a plasat, vineri, în faţa preşedintelui în două state-cheie în care Trump s-a aflat în frunte, miercuri şi joi. Este vorba de Georgia şi de Pennsylvania.

În alte două state-cheie, Arizona şi Nevada, Biden s-a aflat în faţa lui Trump încă de la închiderea urnelor.

Biden va prelua rapid rolul de preşedinte ales şi va face anunţuri privind măsurile de tranziţie

Echipa politicianului democrat a comunicat că nu va intra în jocul preşedintelui Trump, care i-a acuzat pe adversari că fură alegerile şi a ameninţat că va contesta în justiţie rezultatele scrutinului.

Joseph (Joe) Robinette Biden Jr., 77 de ani, este un veteran al politicii din Statele Unite.

Licenţiat în Drept al Syracuse University, a fost senator timp de 36 de ani, din 1973 până în 2009, fiind ales pentru şapte mandate. 

A făcut echipă cu Barack Obama în alegerile în care acesta din urmă l-a învins pe republicanul John McCain în 2008 şi a devenit, astfel, vicepreşedinte al Statelor Unite.

Hillary Clinton a candidat în 2016 pentru că Biden a ales să nu candideze atunci

A fost pe punctul de a se înscrie, în 2016, în competiţia pentru nominalizarea candidatului prezindenţial democrat, poziţie adjudecată în cele din urmă de Hillary Clinton.

Biden a renunţat atunci din cauza unei drame familiale - decesul fiului său, Beau Biden, în urma unei afecţiuni incurabile.

În competiţia pentru Casa Albă din 2020, Biden face echipă cu senatoarea Kamala Harris.

Dincolo de câştigarea voturilor electorale, necesare pentru învestitura prezidenţială, Biden este şi câştigătorul celor mai multe voturi populare acordate vreodată unui candidat la preşedinţia SUA: circa 74 de milioane, cu 4 milioane mai multe decât cele acordate preşedintelui Trump în scrutinul de la 3 noiembrie.

×

Philip Morris susține inovația

Ceasul care sună după ajutor dacă ai avut accident. Este potrivit pentru sporturi extreme

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close