Antena 3 CNN Alegeri Locale 2016 ALEGERI LOCALE 2016 REZULTATE PRIMĂRIA ZALĂU. Primele REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 PRIMĂRIA ZALĂU

ALEGERI LOCALE 2016 REZULTATE PRIMĂRIA ZALĂU. Primele REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 PRIMĂRIA ZALĂU

ALEGERI LOCALE 2016 REZULTATE PRIMĂRIA ZALĂU. Primele REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 PRIMĂRIA ZALĂU
05 Iun 2016   •   20:06

ALEGERI LOCALE 2016. REZULTATE PRIMĂRIA ZALĂU. Social democratul Ionel Ciunt a câştigat primăria municipiului Zalău în faţa liberalului Radu Căpîlnaşiu, primar al oraşului în ultimii 12 ani, conform numărătorii paralele a PSD. ALEGERI LOCALE 2016. REZULTATE PRIMĂRIA ZALĂU

ALEGERI LOCALE 2016. REZULTATE PRIMĂRIA ZALĂU Candidatul PSD a obţinut peste 8.000 din cele circa 21.500 de voturi exprimate duminică la Zalău, în vreme ce primarul în funcţie a fost votat de doar de circa 4.500 de cetăţeni.

ALEGERI LOCALE 2016. REZULTATE PRIMĂRIA ZALĂU PSD Sălaj şi-a adjudecat şi primăria Jibou, prin Dan Ghiurco (48%), acesta impunându-se în faţa Anei Indrieş, de la PNL (30,32 %).

ALEGERI LOCALE 2016. REZULTATE PRIMĂRIA ZALĂU La Şimleu Silvaniei a rămas primar liberalul Septimiu Ţurcaş. Potrivit numărătorii paralele a PNL, acesta a fost votat de circa 73% din electorat, iar contra-candidatul Pop Silvăşan, de la PSD,de 17,95% alegători.

ALEGERI LOCALE 2016. REZULTATE PRIMĂRIA ZALĂU La Cehu Silvaniei primar va fi, conform numărătorii paralele a PSD, Ioan Cheregi (45%), acesta fiind urmat în opţiunile electoratului de Nelu Blidar, de la PNL (30,51%).

ALEGERI LOCALE 2016. REZULTATE PRIMĂRIA ZALĂU Potrivit datelor preliminare ale PSD, social democraţii au câştigat 25 din cele 61 de primării din Sălaj.

ALEGERI LOCALE 2016. REZULTATE PRIMĂRIA ZALĂU Ce au spus udemeriștii

ALEGERI LOCALE 2016. REZULTATE PRIMĂRIA ZALĂU Candidatul UDMR la primăria Zalău, Fazakas Nicolae, a declarat duminică, la ieşirea de la urne, că a votat pentru reîntoarcerea în municipiu a tinerilor şi a celor care sunt plecaţi în alte oraşe sau în străinătate. ALEGERI LOCALE 2016. REZULTATE PRIMĂRIA ZALĂU

ALEGERI LOCALE 2016. REZULTATE PRIMĂRIA ZALĂU "Am votat, în primul rând, pentru un Zalău care să-i atragă înapoi pe tinerii care studiază în alte oraşe, să îi aducem acasă pe aceia care lucrează în alte oraşe, în străinătate. Am votat pentru un Zalău în care familia, nucleul de bază al societăţii, să prospere. Pe de altă parte am votat pentru că sunt convins că votul meu chiar contează", a afirmat viceprimarul Zalăului.

ALEGERI LOCALE 2016. REZULTATE PRIMĂRIA ZALĂU Pentru funcţia de primar al Zalăului candidează la alegerile locale de duminică şapte reprezentaţi ai partidelor politice - PSD, PNL, UDMR, UNPR, PMP, PNŢCD, PSRO şi ALDE şi un candidat independent.

ALEGERI LOCALE 2016. REZULTATE PRIMĂRIA ZALĂU Promisiunile candidaților

Candidaţii la funcţia de primar al municipiului Zalău au răspuns întrebărilor AGERPRES referitor la soluţionarea a trei probleme principale ale oraşului. ALEGERI LOCALE 2016. REZULTATE PRIMĂRIA ZALĂU

ALEGERI LOCALE 2016. REZULTATE PRIMĂRIA ZALĂU Una din problemele semnalate şi de companiile multinaţionale de pe plan local este lipsa ofertelor de petrecere a timpului liber, ce ce face ca tinerii să fie greu de atras în oraş sau greu de împiedicat să părăsească municipiul, în dauna unor alte oraşe. Zalăul nu are cinematograf, operă, bazin de înot sau spaţii în aer liber pentru activităţi sportive şi de agrement. Ce soluţii propuneţi pentru remedierea situaţiei?

ALEGERI LOCALE 2016. REZULTATE PRIMĂRIA ZALĂU În fiecare an, suma necesară pentru bugetul municipiului este mai mare decât veniturile prognozate. Care credeţi că ar putea fi sursele pentru suplimentarea bugetului?

ALEGERI LOCALE 2016. REZULTATE PRIMĂRIA ZALĂU Zona centrală a municipiului (platoul de marmură) nu a suferit modificări din perioada comunistă, având actualmente un aspect degradat, nepotrivit pentru un oraş reşedinţă de judeţ. Aveţi în vedere un proiect de reabilitare a zonei şi dacă da, din ce surse financiare?

ALEGERI LOCALE 2016. REZULTATE PRIMĂRIA ZALĂU Radu Căpâlnaşiu, PNL

ALEGERI LOCALE 2016. REZULTATE PRIMĂRIA ZALĂU Nu cred că putem vorbi de 'lipsa ofertelor de petrecere a timpului liber'. Periodic, în municipiul Zalău au loc spectacole de teatru (în limba română, maghiară sau pentru copii), primim vizite ale Filarmonicii clujene, iar în ultimii ani am reuşit să cultivăm şi o preferinţă pentru jazz în rândul zălăuanilor. La acestea se adaugă spectacolele de folclor, muzică uşoară, divertisment, lecturi publice şi conferinţe, proiecţii de filme organizate de noi sau de alte instituţii. Spaţiile destinate culturii nu lipsesc - vă reamintesc doar de modernizarea clădirii fostului Club al Tineretului, actuala Casa de Cultură Municipală, reabilitarea Clădirii Transilvania sau amenajarea amfiteatrului din Parcul Central, spaţiu unde au loc din ce în ce mai multe evenimente. În ce priveşte practicarea sportului, în ultimii ani am reuşit să amenajăm (cu sprijinul unor parteneri din mediul privat) o bază de tenis modernă, cu terenuri acoperite şi vestiare. Cursa de atletism de pe stadion este deschisă publicului, iar pentru alergări sau plimbări este disponibil şi Parcul Central, reabilitat şi el. Găsim, de asemenea, în Zalău numeroase săli private pentru diferite sporturi - fitness, spinning, arte marţiale etc. - şi terenuri pentru minifotbal. Cei care preferă drumeţiile pot alege unul din traseele marcate de pe Meseş. Aşa după cum bine ştiţi, în ultimele săptămâni am predat amplasamentul fostului Cinematograf Silvania către Compania Naţională de Investiţii şi sperăm ca lucrările să înceapă cât mai repede pentru ca zălăuanii să aibă şi un cinematograf modern. De asemenea, Consiliul Local a aprobat şi predarea amplasamentului pentru un bazin de înot de tip polo, investiţie care urmează să se realizeze tot prin Compania Naţională de Investiţii.

ALEGERI LOCALE 2016. REZULTATE PRIMĂRIA ZALĂU . Sumele provenite din proiectele cu finanţare europeană sau cele provenite din investiţii de la bugetul naţional, iar în cazul unor obiective de investiţii importante pot fi accesate şi credite.

ALEGERI LOCALE 2016. REZULTATE PRIMĂRIA ZALĂU Avem în vedere un proiect mai amplu, nu doar pentru Platoul de Marmură, ci pentru întreaga zonă centrală. Parte din el este în curs de realizare - zona Complexului Agroalimentar unde în cursul acestui an se va realiza şi o parcare. Pentru Piaţa 1 Decembrie 1918, Strada Unirii, Piaţa Iuliu Maniu, am organizat un concurs de soluţii pe baza căruia se realizează Planul Urbanistic Zonal 'Zona Ultracentrală'. Fondurile pentru aceste lucrări vor fi asigurate din bugetul local, dar şi din finanţări europene.

ALEGERI LOCALE 2016. REZULTATE PRIMĂRIA ZALĂU Ionel Ciunt, PSD

ALEGERI LOCALE 2016. REZULTATE PRIMĂRIA ZALĂU Investitorii sălăjeni, care se confruntă tot mai frecvent cu lipsa forţei de muncă, au dreptate. Tinerii părăsesc Zalăul şi din cauza lipsei infrastructurii necesare petrecerii timpului liber. Chiar şi cei care locuiesc în Zalău sunt nevoiţi să cheltuie sume importante de bani din bugetul familiei pentru a viziona un film sau pentru a practica sport. Majoritatea nu îşi permit acest lucru, în special elevii care timp de două, trei luni economisesc alocaţia pentru a merge la un film la Cluj sau în alte oraşe. Trist este şi faptul că peste 500 de copii care practică fotbal sunt nevoiţi să se antreneze pe terenuri din comunele vecine Zalăului!
Din aceste motive şi pentru că îmi doresc să se întoarcă acasă şi tinerii plecaţi la muncă în alte judeţe sau în străinătate, am propus locuitorilor municipiului Zalău redeschiderea Cinematografului Scala şi corecta lui administrare, construirea unei baze sportive multifuncţionale care să cuprindă un bazin de înot, terenuri pentru minifotbal, tenis de câmp, volei, spaţiu de joacă pentru copii; construirea unui stadion nou, dată fiind starea avansată de degradare a Stadionului Municipal - necesar pentru derularea activităţilor cluburilor sportive; amenajarea de zone pentru picnic, a unui spaţiu destinat târgurilor, concertelor în aer liber şi manifestărilor dedicate zilelor oraşului. De asemenea, administraţia locală trebuie să amenajeze piste pentru biciclişti şi spaţii pentru parcarea bicicletelor, să luăm exemplul marilor oraşe care se pot denumi cu adevărat europene, pentru că ne dorim cu toţii un mediu mai curat şi un oraş cu perspective.
Sursele de finanţare pentru aceste proiecte, pentru că trebuie specificate, sunt în principal fondurile europene, programe prin care Zalăul poate beneficia de investiţii în valoare de cel puţin 103 milioane de euro în următorii patru ani, apoi fondurile guvernamentale (prin Compania Naţională de Investiţii se pot realiza majoritatea proiectelor enumerate mai sus) şi parteneriate public-private care s-au dovedit a fi extrem de benefice la nivel judeţean (investiţiile în educaţie şi sănătate cu sprijinul multinaţionalelor).

ALEGERI LOCALE 2016. REZULTATE PRIMĂRIA ZALĂU . Crearea de noi locuri de muncă şi sprijinirea mediului de afaceri prin facilităţi fiscale şi condiţii optime pentru derularea activităţii vor suplimenta veniturile la bugetul local. De asemenea fondurile europene constituie principala sursă pentru investiţii (Programul Operaţional Regional, Programul Operaţional Infrastructură Mare, Programul Operaţional Capacitate Administrativă, Programul Operaţional Capital Uman), programele guvernamentale şi parteneriatele public-private.

ALEGERI LOCALE 2016. REZULTATE PRIMĂRIA ZALĂU Platoul de marmură din centrul Zalăului s-a degradat continuu în ultimii ani, fără să reprezinte obiectul cel puţin al unor investiţii minime cum ar fi întreţinerea spaţiilor verzi sau măcar amplasarea unor ghivece cu flori pe stâlpii de iluminat, deşi există suporţii necesari, iar costurile ar fi fost minime. Platoul este locul în care părinţii vin zilnic cu cei mici pentru role sau biciclete, este locul în care persoanele vârstnice poposesc la umbră în drumul lor spre piaţa centrală sau spre instituţiile publice. Este zona în care tinerii se întâlnesc seara, locul în care se organizează diverse manifestări socio-culturale. Platoul de marmură are nevoie urgentă de modernizare şi, cu sprijinul unor colegi mai tineri, am lansat o idee de amenajare a zonei centrale. Această reamenajare este posibilă prin finanţare europeană. Desigur, trebuie realizate logic investiţiile, din acest motiv voi avea în vedere remedierea problemei canalizării pluviale şi găsirea unei soluţii împreună cu specialiştii pentru împiedicarea inundării zonei centrale, astfel încât investiţiile în modernizarea platoului şi a centrului să nu fie compromise. Un alt aspect de care trebuie să ţină cont un administrator bun este înfiinţarea unor noi locuri de parcare pentru zona centrală, astfel încât traficul rutier să fie fluidizat.

ALEGERI LOCALE 2016. REZULTATE PRIMĂRIA ZALĂU Dorel Labo, PNŢCD

ALEGERI LOCALE 2016. REZULTATE PRIMĂRIA ZALĂU Amenajare stradă pietonală în centru, stagiune de spectacole la Casa Municipală de Cultură (teatru, muzică clasică, muzică şi dansuri populare) astfel încât zălăuanii să ştie din timp la ce spectacol pot merge, introducerea unui sistem de bilete on-line pentru spectacolele organizate în Zalău, construirea unui stadion nou şi a unui bazin olimpic, amenajarea unui spaţiu pentru spectacole în aer liber şi pentru picnic, revitalizarea evenimentului 'Ecouri Meseşene - sărbătoarea dansului femeiesc'.

ALEGERI LOCALE 2016. REZULTATE PRIMĂRIA ZALĂU Sursele care pot suplimenta bugetul local sunt cele atrase de la bugetul de stat sau de la cel European sau altele (Mecanism Financiar Norvegian), prin proiecte cu finanţare nerambursabilă sau obligaţiuni municipale. Printr-o politică adecvată de sprijinire a investitorilor se poate creşte baza de impozitare, prin deschiderea de noi afaceri la Zalău, prin stimularea realizării de noi construcţii rezidenţiale şi nerezidenţiale.

ALEGERI LOCALE 2016. REZULTATE PRIMĂRIA ZALĂU Platoul de marmură va fi reabilitat în cadrul proiectului de amenajare zona pietonală şi revitalizare a centrului oraşului.

ALEGERI LOCALE 2016. REZULTATE PRIMĂRIA ZALĂU Fazakas Nicolae, UDMR

ALEGERI LOCALE 2016. REZULTATE PRIMĂRIA ZALĂU Consider că, pe lângă problemele mari (infrastructură, şosea de centură, crearea de noi locuri de muncă) ce trebuie rezolvate urgent, sunt şi cele care ţin de petrecerea timpului liber şi de aceste investiţii depinde cât de atractiv va fi Zalăul pentru cei tineri, dar nu numai. Zalăul are nevoie de un alt stadion, bazin de înot, cinematograf. Remedierea acestei situaţii va fi realizată prin intermediul Ministerului Dezvoltării, prin Compania Naţională de Investiţii (CNI). Toate aceste investiţii se vor realiza, locaţiile pentru stadion şi bazin de înot fiind predate CNI. Legat de cinematograf, documentaţia este de asemenea în revizuire la CNI. O să urmăresc îndeaproape realizarea la termen a acestor lucrări. Am în vedere organizarea unor evenimente sportive, gen Ziua Sportului, varianta de toamnă, însă şi cu probe mai lungi pentru alergători, respectiv semimaraton şi maraton, încurajând astfel şi participarea unor sportivi din alte localităţi, ca un bun prilej de a promova Zalăul şi a dezvolta turismul. Voi încheia parteneriate cu Filarmonica din Oradea şi Opera din Cluj Napoca, pentru diferite concerte de muzică clasică, accesibile publicului larg. Aceste concerte vor avea loc în Clădirea Transilvania, o locaţie foarte bună pentru aceste reprezentaţii.

ALEGERI LOCALE 2016. REZULTATE PRIMĂRIA ZALĂU Consider că sursele pentru suplimentarea bugetului de investiţii sunt fondurile europene. Cele mai mari investiţii le vom putea realiza prin Programul Operaţional Regional. Astfel prin Axa prioritară 3 voi continua programul de reabilitare termică a locuinţelor şi modernizarea sistemului de iluminat public. Prin Axa 4 voi moderniza Strada 22 Decembrie 1989 şi Bulevardul Mihai Viteazul. Tot prin această Axă se va realiza şi zona pietonală, între Piaţa 1 Decembrie - Strada Unirii - Piaţa Iuliu Maniu. Prin Axa 5 voi continua restaurarea monumentelor istorice din zona centrală.

ALEGERI LOCALE 2016. REZULTATE PRIMĂRIA ZALĂU . Am în vedere schimbarea totală a zonei centrale a Zalăului. După cum se ştie, în anul 2013 s-a organizat un concurs de soluţii - 'Remodelarea spaţiului public din municipiul Zalău - consens între nevoile culturii urbane locale şi rigorile arhitecturii şi designului urban'. În urma acestui concurs, pe baza ofertei câştigătoare se elaborează un Plan Urbanistic Zonal, acesta fiind în lucru, în faza de obţinere a diferitelor avize. Cu siguranţă voi realiza o stradă pietonală, reconstrucţia totală a platoului de marmură, dar şi a zonei din faţa clădirii Transilvania, pentru a o transforma într-o zonă mai atractivă din punct de vedere turistic. Aceasta lucrare se va realiza prin Programul Operaţional Regional, prin Axa prioritară 4 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile.

ALEGERI LOCALE 2016. REZULTATE PRIMĂRIA ZALĂU Vasile Cristian Lungu, PMP

ALEGERI LOCALE 2016. REZULTATE PRIMĂRIA ZALĂU O componentă fundamentală pentru a avea o viaţă economică sănătoasă este forţa de muncă ce deserveşte economia oraşului. Zalăul suferă masiv de pe urma exodului continuu de forţă de muncă spre alte pieţe mai atractive, ca de exemplu: Anglia, Germania, Italia şi, de ce nu, chiar spre piaţa muncii din Cluj şi Bihor. Primăria Zalău, în ultimii ani, nu s-a concentrat aproape deloc asupra creării de facilităţi care să deservească forţa de munca locală, existentă sau potenţială, în timpul liber. Implementarea, cu ajutorul fondurilor europene, a unor proiecte cu ajutorul cărora să redeschidem Cinematograful Scala, precum şi renovarea completă a ştrandului municipal, sunt deja cuprinse în programul meu electoral. Sincer să fiu, unul dintre obiectivele pe care mi le-am propus pentru a-l realiza în cel mai scurt timp, după ce voi ajunge primar al Zalăului, este acela de a atrage antreprenori care doresc să dezvolte afaceri, în zona de agrement a Zalăului, cum ar fi terenuri de tenis, fotbal, mini săli de sport, cluburi de squash, parcuri de agrement etc. Cred că aceştia pot face o treabă mult mai eficientă, mai responsabilă, decât ceea ce face Primăria la această dată, cu veşnica ei birocraţie.

ALEGERI LOCALE 2016. REZULTATE PRIMĂRIA ZALĂU Cum este acum structurat bugetul primăriei, este evident că el nu poate satisface nevoile urbei, el fiind unul relativ mic, de 158 de milioane de lei. Dar, şi aşa, se pot demara proiecte cu fondurile existente, cu câteva condiţii, dintre care aş aminti eliminarea nepotismului din Primărie (cunoaştem cu toţii existenţa acestui aspect, a clanurilor de familie şi a angajărilor nebazate pe merit la nivelul Primăriei, mediatizate de altfel în presă), precum şi reducerea imediată a birocraţiei din administraţia locală ce sufocă orice iniţiativă antreprenorială. Alături de încălcarea oricăror reguli de conduită morală, toate acestea pun frână profesionalismului şi, totodată, responsabilităţii cu care ar trebui abordate proiectele la nivelul municipiului. Pe de altă parte, în ultimele zile, am fost contactat de numeroşi cetăţeni care mi-au mărturisit că au intenţionat să deschidă la Zalău o afacere, însă s-au lăsat păgubaşi. Până la urmă, aceştia s-au reorientat cu afacerea spre Cluj-Napoca, culmea, din considerentul că acolo totul ar fi mai ieftin. De la mâna de lucru, până la chiriile din spaţiile comerciale. Aşa că investitorii respectivi au tăiat Zalăul de pe lista cu priorităţi (a se vedea recenta creştere de impozit pe spaţiile comerciale deţinute de persoane juridice în Zalău la 1,3% la sută, în timp ce în Cluj, pe aceeaşi categorie impozitul este de 0,2%). Asta, pentru noi, se traduce în mai puţine investiţii, mai puţine locuri de muncă şi, evident, mai puţini bani la buget.

ALEGERI LOCALE 2016. REZULTATE PRIMĂRIA ZALĂU . Alături de cartierele mărginaşe, cenuşii, ale Zalăului, zone în care ai impresia că ai nimerit imediat după un bombardament, reabilitarea zonei centrale este, practic, una dintre priorităţile programului meu în ce priveşte componenta estetică a oraşului. Dacă este să mă refer strict la întrebare, aşa cum a fost reabilitat Parcul Central al oraşului cu ajutorul fondurilor europene, cred că putem trece imediat şi obligatoriu la reabilitarea completă a zonei centrale din Zalău. Trebuie însă spus că, în cazul Parcului Central, greşelile făcute în proiectul reabilitării acestui obiectiv nu trebuie să se mai repete şi în cazul demarării acestui nou proiect. Sunt cunoscute exemple de proastă execuţie a unor elemente ale Parcului, care a avut nevoie de reabilitări chiar cu o zi înainte de inaugurare. De asemenea, kitschurile amplasate în parc, care au costat enorm de mult, au creat şi creează încă valuri de revoltă printre cetăţeni. Aceste aspecte nu mai trebuie să fie repetate. Zona centrală a Zalăului, şi anume cea din preajma Palatului Administrativ, trebuie să se transforme, cât mai repede, în zonă pietonală (acolo unde traficul permite acest lucru). Apoi, cu ajutorul micilor investitori, aici putem amplasa locuri de distracţie pentru copii şi tineri, de relaxare pentru cei în vârstă, o fântână arteziană ş.a.m.d. Sincer, mă mir că la mai bine de 26 de ani de la Revoluţie administraţiile care s-au plimbat la conducerea Primăriei nu au făcut până acum nimic în acest sens. Motiv pentru care cred că a sosit timpul unei schimbări şi nu doar în ceea ce priveşte partea umană sau politică, ci mai ales o schimbare de mentalitate, de atitudine.

ALEGERI LOCALE 2016. REZULTATE PRIMĂRIA ZALĂU Mirel Taloş, ALDE

ALEGERI LOCALE 2016. REZULTATE PRIMĂRIA ZALĂU În ce priveşte posibilitatea de a avea o trupă de teatru local, acesta va putea funcţiona doar sprijinită financiar de primărie. Susţin această idee, costurile ar fi mult mai mici decât în cazul ansamblului de muzică populară, foarte important şi el. Lacul de pe centură poate fi transformat într-un loc de agrement. Se poate lansa un proiect de centru polisportiv, care cred că se poate finanţa din fonduri europene.

ALEGERI LOCALE 2016. REZULTATE PRIMĂRIA ZALĂU Principalul meu proiect pentru municipiul Zalău este construirea unui parc industrial. Zalăul este singura reşedinţă de judeţ fără parc industrial. Un parc industrial aşează un oraş pe harta interesului investiţional, fiind atractiv pentru afaceri datorită reducerii costurilor de instalare a unui nou business. Un parc industrial înseamnă locuri de muncă şi venituri la buget şi efect de multiplicare a activităţilor economice.

ALEGERI LOCALE 2016. REZULTATE PRIMĂRIA ZALĂU . Nu ştiu ce s-a întâmplat cu acest proiect lansat de Primăria Zalău acum câţiva ani. Centru oraşului transmite o imagine deplorabilă asupra întregului oraş. Ar trebui să fie un centru civic, pietonal, reprezentativ pentru oraş. Pentru mine va fi prioritar, pe baza unui concurs nou de proiecte.

sursa: agerpres

 

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close