Antena 3 CNN Alegeri Locale 2016 Marea confruntare pentru București. Gabriela Firea, Cătălin Predoiu, Nicușor Dan și Daniel Barbu, la Sinteza Zilei. Ce spun despre scandalul din Sănătate

Marea confruntare pentru București. Gabriela Firea, Cătălin Predoiu, Nicușor Dan și Daniel Barbu, la Sinteza Zilei. Ce spun despre scandalul din Sănătate

Marea confruntare pentru București. Gabriela Firea, Cătălin Predoiu, Nicușor Dan și Daniel Barbu, la Sinteza Zilei. Ce spun despre scandalul din Sănătate
Sursa foto: Foto: Facebook
23 Mai 2016   •   22:14

Gabriela Firea, Nicușor Dan, Cătălin Predoiu și Daniel Barbu sunt invitații lui Mihai Gâdea la ”Sinteza Zilei”, o dezbatere fără menajamente cu cei mai importanți candidați pentru fotoliul de Primar General.

Cea mai fierbinte problemă a zilei, scandalul din Sănătate, alături de moartea patronului Hexi Pharma, au fost primele teme discutate de candidați.

Trebuie să știm cu toții de mâine ce se întâmplă în spitale. Nu mai putem repara ce s-a stricat, dar trebuie să ne implicăm. Cei mai mulți medici fac minuni în condiții precare. Alocarea bugetară a fost de doar 7,3%. Este un pas înainte față de alți ani, dar nu suficient. Voi propune măcar dublarea acestui buget, pentru a acoperi toate nevoile și din spitale, dar și din cabinetele școlare. Hexi Pharma naște foarte multe întrebări. Dumnezeu să-l odihnească, toată compasiunea pentru familie. Mi-aș dori ca instituțiile statului să acționeze fără menajamente. Mi-aș dori să se desecretizeze informațiile despre care se spune că au ajuns la autorități. Să știm și noi ce informații au existat, de ce nu s-au luat măsuri, dacă trebuiau să se ia” a spus Gabriela Firea, candidatul PSD.

Cătălin Predoiu, candidatul PNL crede că un buget mai mare nu este suficient pentru a rezolva toate problemele.


PNL a propus un sistem permanent de monitorizare a infecțiilor intraspitalicești. Este o preocupare permanentă, în programul nostru sănătatea este pe primul loc. Aș vrea să întreb dacă primarul Oprescu a primit vreo informare despre aceste infecții intraspitalicești. Ce trebuie făcut în spitalele din administrarea Primăriei Generale este un inventar rapid al tuturor problemelor și o evaluare lunară. Trebuie să plecăm de la o realitate existentă. Să spui că măresc bugetul e simplu. Da, trebuie să mărim bugetul, dar după o analiză serioasă. Cheia e să ai o viziune asupra sistemului medical din Capitală. Legat de latura penală a cazului, sunt încrezător că justiția va scoate adevărul la lumină. Le vom ști pe toate, numai că durează, trebuie să avem răbdare” spune Cătălin Predoiu, candidatul PNL.

Nicușor Dan, candidatul Uniunii Salvați Bucureștiul la fotoliul de Primar General, consideră că sistemul sanitar este reprezentarea perfectă a corupției din România.


Vorbim despre un sistem profund corupt. Toată lumea știe că infecțiile intraspitalicești se raportau în fals de ani de zile. La Hexi Pharma, la licitație, câștiga altcineva și de acolo se cumpărau câteva produse. Apoi prin încredințare directă, de la Hexi Pharma” spune Nicușor Dan.


”Prima soluție e oprirea jafului din sănătate. Se fură foarte mult. În ceea ce privește spitalele din București, care deși au finanțare dublă, nu vedem o diferență în calitatea serviciilor. Este un sistem care nu are în vedere grija pentru pacient. Primăria Capitalei are pârghii, are bani. Cred că primul lucru care ar trebui făcut este impunerea unor standarde de cost și de nivel al serviciilor și apoi un spital care să fie un etalon pentru Capitală și pentru toată țara” afirmă Oana Gheorghiu, susținător al lui Nicușor Dan.
 

Daniel Barbu, candidatul ALDE crede că sistemul este unul bun, dar că e destul loc de îmbunătățiri.

”Am crescut ca să spun așa la umbra Spitalului Colțea. De când am început să înțeleg am auzit despre infecțiile intraspitalicești și ravagiile care le cauzează. Nu trebuie să pierdem din vedere că în prima linie stau medicii. Încă nu avem date certe și, mă gândesc eu, de asta procuratura cercetează problema in rem. Putem bănui o escrocherie, dar nu putem fi încă siguri. Se spune că sistemul e în colaps. Nu, e foarte bun. Avem medici excelenți și criza care a urmat după Colectiv arată că sistemul s-a descurcat. Sunt mărturiile unor medici importanți din clinci din Belgia, Olanda sau Franța” a spus Daniel Barbu.

 

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close