Primele incidente la alegeri: În Mureș, au ajuns mai puține buletine de vot decât numărul prevăzut de lege

05 Iun 2016   •   08:52
Primele incidente la alegeri: În Mureș, au ajuns mai puține buletine de vot decât numărul prevăzut de lege

Prefectura Mureş a tipărit buletinele de vot în funcţie de Registrul Naţional al Alegătorilor, în care figurează 426.650 de alegători cu drept de vot şi nu după datele furnizate de Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţeană 28 Mureş, unde figurau 483.744, iar din acest motiv ar fi apărut diferenţe în minus, susţin surse din cadrul instituţiei.

Surse din Prefectura Mureş au declarat duminică că în funcţie de cei 426.650 de alegători care figurează în registrul Autorităţii Electorale Permanente au fost tipărite 1.407.945 buletine de vot, care ar acoperi necesarul de buletine de vot plus rezerva de 10% prevăzută de lege şi că tipărirea unui supliment de peste 40.000 de buletine de vot chiar în preziua alegerilor nu s-ar fi justificat.

În prezent suplimentul de buletine de vot care a fost tipărit sâmbătă, în judeţul Alba, şi care nu a putut fi distribuit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, secţiilor de votare se află sub pază militarizată într-o instituţie publică din Târgu Mureş.

Pe de altă parte, autorităţile din Târgu Mureş susţin că indiferent după care statistici au fost tipărite buletinele de vot, numărul lor a fost oricum insuficient, fiind distribuite 98% din necesarul prevăzut de lege.

Instituţia Prefectului - Judeţul Mureş a anunţat duminică dimineaţa, după deschiderea urnelor, că nu poate oferi o poziţie oficială în acest caz, ca urmare a unor dispoziţii ale Ministerului Afacerilor Interne, referitoare la comunicare.

Precizăm că, sâmbătă seara, Partidul Naţional Liberal a solicitat demisia prefectului de Mureş, Lucian Goga, după ce Instituţia Prefectului a distribuit secţiilor de votare mai puţine buletine de vot decât numărul stabilit prin lege, reclamând disfuncţionalităţi şi reţinerea nejustificată a preşedinţilor secţiilor de votare până la preluarea suplimentului de buletine de vot.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş, inspector principal Andreea Pop, a declarat pentru AGERPRES că într-adevăr persoanele din structurile însărcinate cu paza secţiilor de votare 'au procedat la preluarea pazei secţiilor de votare în momentul în care au fost toate buletinele de vot preluate'.

BEJ Mureş a precizat că duminică la ora 7.00 toate cele 586 de secţii de votare din judeţul Mureş au fost deschise fără probleme.

Pentru cele 102 primării din judeţul Mureş, la alegerile locale de duminică candidează 317 persoane. Competiţia cea mai mare este în municipiul Sighişoara, unde s-au înscris în cursă 9 candidaţi, iar în oraşul Sovata candidează o singură persoană pentru funcţia de primar. Pe lângă cei 317 candidaţi la funcţia de primar, mai există 364 de candidaţi la funcţia de consilier judeţean şi 6.847 la cea de consilier local.

Sursă: Agerpres
Parteneri
x close