Antena 3 CNN Economic 10 sfaturi financiare pentru un Paște îmbelșugat și fără datorii

10 sfaturi financiare pentru un Paște îmbelșugat și fără datorii

A.O.
3 minute de citit Publicat la 13:02 17 Apr 2025 Modificat la 13:02 17 Apr 2025
10 sfaturi financiare pentru un Paște îmbelșugat și fără datorii Masa de Paşte trebuie planificată „ca pe o zi de târg în sat, cu listă şi buget”, potrivit unui comunicat al BCR. Foto: Getty Images

Prețurile la alimente oricum mari au explodat în perioada sărbătorilor pascale. Așa se face că masa tradițională de Paște e mai scumpă cu 30% în 2025 față de anul trecut. Însă putem avea sărbători fericite și îmbelșugate și fără datorii. Astfel, Banca Comercială Română a întocmit un ghid cu 10 sfaturi de educație financiară de respectat în această perioadă, potrivit Agerpres. 

Masa de Paşte trebuie planificată „ca pe o zi de târg în sat, cu listă şi buget”, potrivit unui comunicat al BCR. 

10 sfaturi financiare de respectat de Paște 

Risipa poate fi evitată ușor, dacă mergem la cumpărături cu lista în mâini. Cu atât mai mult cu cât România ocupă primul loc în Europa în topul risipei alimentare. 85% dintre noi merg zilnic la cumpărături, iar cel puţin un sfert dintre alimentele luate ajung câteva zile mai târziu la gunoi. Iar în perioada sărbătorilor, risipa este și mai mare. 

Evitați risipa

Bugetul familiei trebuie împărțit după regula 50/30/20, chiar și în perioada sărbătorilor:

  • 50% pentru lucrurile esenţiale (masa, ouăle, cozonacul)
  • 30% pentru mici plăceri
  • 20% pentru a pune deoparte

Gătiți în casă

Totodată, pentru economii la bugetul familiei, recomandarea este să se gătească în casă, cu ce există deja, nu cu ce e la ofertă. 

„Tradiţional, cozonacul, pasca sau drobul erau făcute din ce avea gospodarul în curte şi cămară. Fă inventarul înainte să mergi la cumpărături şi exersează shopping-ul inteligent: lista e sfântă, tentaţiile trecătoare”, precizează banca.

Fără cheltuieli spontane

Totodată, cheltuielile de impuls, spontane, trebuie oprite. Cel mai bine funcționează două reguli: fixarea unei sume (100 de lei de pildă) pentru cumpărături și regula celor 24 de ore, dacă a trecut o zi și ați și uitat de produsul respectiv, cel mai probabil nu era necesar.

Cadouri handmade

De asemenea, reprezentanţii BCR recomandă românilor „decoraţiuni handmade împreună cu familia”. 

„Foloseşte ce ai prin casă: borcane, panglici, frunze, lână. Înveţi copilul valoarea reutilizării şi eviţi cheltuielile inutile. E o lecţie despre creativitate şi despre cum nu trebuie să cumperi totul ca să creezi magie”, menţionează sursa citată.

Daruri simbolice în loc de cadouri scumpe

O altă modalitate de a face economii este aceea de a schimba darurile scumpe cu gesturi simbolice.

„În loc de cadouri de vitrină, oferă timp, o poveste scrisă de mână sau o fotografie de familie. Tradiţia spune că darul din inimă aduce noroc - şi lasă loc pentru regula "întâi tu": plăteşte-te pe tine prima dată, apoi dăruieşte”, se mai arată în comunicat.

Buget fix pentru cadouri

Un alt îndemn este acela de a se stabili un buget pentru cadouri, care să fie comunicat deschis tuturo membrilor familiei. 

„În multe familii de altădată se ştia clar: "asta avem, cu asta ne descurcăm." Transparenţa financiară e parte din educaţia în familie. Şi e un bun moment să explici de ce nu e sănătos să cumperi mai mult decât îţi permite bugetul stabilit”, menţionează sursa citată.

Copiii trebuie implicați de mici în realizarea bugetului familiei

Un alt sfat financiar aflat pe listă este acela de a-i implica pe cei mici în pregătirea bugetului.

„Oferă-le copiilor o mică sumă şi lasă-i să decidă ce ar cumpăra pentru Paşte. Învaţă-i, astfel, să aleagă şi să prioritizeze. E un prim pas în educaţia lor financiară - şi în deprinderea obiceiului de a lua decizii informate”, susţin reprezentanţii băncii.

Fără produse de unică folosință

Un sfat bun și pentru planetă și pentru bugetul familiei este să refolosiți tot ce se poate. 

„Faţa de masă, coşuleţele de anul trecut, ouăle din lemn. În loc să cumperi în fiecare an ceva nou, reinventează ce ai. Aşa eviţi şi Factorul Iepuraşului de Paşte: acele mici cumpărături „drăguţe", care par ieftine, dar adunate îţi pot da bugetul peste cap. Pune zilnic deoparte cât ai fi dat pe un iepuraş decorativ - şi ai un mini-fond pentru vară”, susţin reprezentanţii băncii.

Timpul împreună e mai valoros decât orice obiecte

Un alt sfat este acela de a investi în timp petrecut împreună, în a sta la masă, a merge la biserică sau a ieşi la plimbare. Adevărata valoare e în relaţii, nu în obiecte - şi, exact ca în investiţii, timpul e resursa care aduce cele mai mari câştiguri.

„Paştele este un moment ideal pentru reflecţie personală: să consumăm conştient, să alegem cu grijă şi să ne reconectăm cu valorile esenţiale - printre care şi grijă faţă de banii noştri şi faţă de cei dragi” a declarat Nicoleta Deliu-Paşol, Head of Communication & CSR, BCR, citată în comunicat.

Astfel de sfaturi financiare - simple, practice şi adaptate vieţii de zi cu zi - pot fi învăţate şi aprofundate pe platforma Şcoala de Bani, dezvoltată de BCR, care oferă cursuri gratuite de educaţie financiară pentru toate vârstele şi etapele vieţii - de la copii şi adolescenţi, la părinţi, cupluri sau viitori antreprenori, susţin reprezentanţii băncii.


Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole