Antena 3 CNN Coronavirus Alexandru Rafila: ”Situația rămâne preocupantă, dar două elemente ne încurajează!”

Alexandru Rafila: ”Situația rămâne preocupantă, dar două elemente ne încurajează!”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat miercuri că, în ceea ce privește evoluția pandemiei în România, situația rămâne preocupantă, dar două elemente oferă motive de optimism. Este vorba despre numărul persoanelor infectate care ajung la spital și în secțiile ATI.

de Laura Dinu    |   

Declarația a fost făcută în cadrul ședinței de Guvern, în momentul în care ministrul Alexandru Rafila a răspuns unei întrebări a premierului Nicolae Ciucă.

„Sigur că situația rămâne preocupantă, dar două elemente ne încurajează. Dacă vreți, în primul rând numărul de infectări, de persoane infectate care sunt internate în spital nu a crescut foarte mult. Ieri au fost doar 200 de cazuri internate în spital, la cele 40.000 de persoane infectate.

Astăzi, la 36.000 de persoane infectate, circa 450 au fost internate în spital, iar creșterile la terapie intensivă nu sunt mari, în jur de 30-40 de cazuri pe zi, ceea ce în mod evident nu pune probleme în asigurarea asistenței medicale”, a explicat Alexandru Rafila.

50.000 de cutii de Molnupiravir au ajuns în România

Ministrul a mai spus că sistemul sanitar este în continuare pregătit să facă față situației și că 50 de mii de cutii de Molnupiravir au ajuns deja în România, urmând ca, începând de mâine, acestea să fie distribuite. 

Totodată, Rafila a precizat că există discuții cu privire la termenul de expirare a certificatului COVID pentru persoanele care nu au doza booster. 

Cu privire la o eventuală ridicare a restricțiilor, ministrul Sănătății spune că, în primul rând, trebuie să scadă numărul de noi cazuri de infectare, după care vor fi luate decizii referitoare la măsurile COVID aplicate în țara noastră. 

Când devina doza a treia obligatorie pentru a avea acces la restaurant sau mall în România

Cu mii de protestatari la geam, Guvernul discută despre ordonanța referitoare la valabilitatea certificatului verde pentru cei fără doza a treia. Potrivit unor surse guvernamentale, România va urma modelul francez unde cei fără doza booster vor beneficia în continuare de certificatul verde.

Comisia Europeană a transmis statelor membre că, de ieri, certificatul verde expiră pentru cei care au mai mult de nouă luni de la schema inițială de vaccinare, dar nu au doza booster. Ca acest lucru să se aplice și la noi, ar fi nevoie de o Ordonanță de Urgență, pe care Guvernul nu vrea sa o aprobe deocamdată. Astfel, fără acest certificat verde cu booster, ar trebui ca cei care ajung in România să intre în carantină 5 zile.

Potrivit unor surse guvernamentale, România va urma astfel modelul francez unde cei fără booster pot beneficia în continuare de certificatul verde. 

Premierul Nicolae Ciucă a avut deja o discuție în acest sens cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, dar și cu șefa INSP, Adriana Pistol. 

Astfel, Guvernul va decide în ședința de azi când va fi data Ordonanța și de când se va aplica. Potrivit unor surse guvernamentale, certificatul verde va expira pentru cei fără booster din data de 15 februarie sau chiar 1 martie.

Subiecte în articol: Alexandru Rafila
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept