Antena 3 CNN Externe Trupele SUA s-au retras din baza Bagram fără a-i anunța pe oficialii afgani. Ulterior, baza a fost jefuită

Trupele SUA s-au retras din baza Bagram fără a-i anunța pe oficialii afgani. Ulterior, baza a fost jefuită

Încep să apară elemente inedite ale retragerii americane din Afganistan, operațiune cu termen-limită 11 septembrie anul curent, dar care probabil se va finaliza mai devreme, relatează presa internațională.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Noul comandant afgan al bazei de la Bagram susține că militarii americani au părăsit facilitatea în toiul nopții, fără a-i anunța pe responsabilii locali.

Potrivit generalului Asadullah Kohistani, citat de BBC, americanii au plecat din bază vineri, la ora locală 03:00 dimineața, iar armata afgană a aflat câteva ore mai târziu despre această evoluție a situației.

Generalul Kohistani spune că se așteaptă ca talibanii să atace baza iar combatanții acestora fac deja mișcări în zonele rurale din apropiere.

La Bagram, americanii au lăsat în urmă milioane de articole, inclusiv zeci de mii de sticle de apă, băuturi energizante și rații militare gata preparate.

De asemenea, în urma lor au rămas numeroase vehicule civile, fără chei, și sute de vehicule blindate.

Totuși, responsabilii militari au luat cu ei arme grele și au detonat stocurile de muniție.

Chestionat de Associated Press cu privire la retragerea pe timp de noapte, un purtător de cuvânt al armatei americane, colonelul Sonny Leggett, a susținut că forțele SUA și-au coordonat plecarea din diferite baze cu liderii afgani.

Merită notat, potrivit Associated Press, că la 20 de minute de la plecarea armatei SUA, electricitatea a fost oprită și baza a rămas în întuneric.

A fost o oportunitate perfectă pentru hoți, care au pătruns în bază și au jefuit clădirile abandonate.

Americanii au părăsit baza Bagram, de unde 2.000 de soldați ai SUA au fost repatriați în sicrie

În ultimele două decenii, ampla facilitate a fost centrul puterii militare în Afganistan însă transferul bazei Bagram către trupele afgane s-a făcut fără ceremonie, la finalul celui mai lung război purtat de Statele Unite, notează CNN.

Dintr-o pistă pentru avioane aproape în ruine și câteva clădiri cu probleme în alimentarea cu electricitate, baza aeriană s-a transformat pe parcursul a 20 de ani într-o mică metropolă cu magazine, săli de sport și de cursuri pentru soldații și contractanții mobilizați aici.

Pista de peste trei kilometri, brăzdată de dârele negre de cauciuc ale numeroaselor aterizări și decolări, a reprezentant punctul de start pentru operațiunile militare din Afganistan și a găzduit avioane de transport, de vânătoare și elicoptere de atac.

Baza Bagram a fost vizitată de președinții americani George W. Bush, Barack Obama și Donald Trump. Toți au promis victoria și un viitor mai bun pentru Afganistan, amintește CNN.

Războiul din Afganistan: 2.000 de americani s-au întors în sicrie

În decurs de 20 de ani de "război contra terorii", de aici s-au întors în sicrie aproximativ 2.000 de soldați americani.

Vizată în decursul anilor de numeroase atacuri talibane, inclusiv atacuri sinucigașe și tiruri de rachete, baza a fost transferată trupelor afgane nu ca urmare a violențelor, ci a diplomației.

Acordul semnat la Doha, în Qatar, în februarie 2020, între administrația Trump și talibani, a semnalat începutul sfârșitului prezenței americane.

La mijlocul anului 2011, în Afganistan erau aproximativ 100.000 de militari americani și alți 35.000 de contractanți.

Retragerea americană din Afganistan se va încheia înainte de 11 septembrie

10 ani mai târziu, datele oficiale indică 2.500 de soldați și 18.000 de contractanți.

Conform angajamentului administrației Biden, ultimul soldat american ar urma să părăsească Afganistanul până la 11 septembrie 2021 însă, ținând cont de ritmul actual al retragerii, este clar că procesul se va încheia mult mai devreme, estimează CNN.

În zilele premergătoare retragerii, militarii au încărcat în avioanele de transport ultimele piese de echipament considerate suficient de valoroase pentru a justifica trimiterea lor în SUA.

Comandamentul central american a anunțat că a scos din Afganistan echivalentul a 900 de avioane C-17 încărcate și a distrus circa 16.000 de piese de echipament.

Foto: Aerodromul de la Bagram, după retragerea trupelor SUA, 3 iulie 2021

Subiecte în articol: Bagram Asadullah Kohistani
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania