Antena 3 CNN Politică Băsescu ameninţă Parlamentul cu dizolvarea chiar a doua zi după alegeri (VIDEO)

Băsescu ameninţă Parlamentul cu dizolvarea chiar a doua zi după alegeri (VIDEO)

Preşedintele Traian Băsescu a avertizat vineri, la RRA, partidele politice că riscă dizolvarea Parlamentului şi alegeri anticipate chiar a doua zi după alegerile prezidenţiale dacă se vor opune în două rânduri propunerii sale de premier şi le va invalida în plenul legislativului. El a dat Constituţiei o nouă interpretare, susţinând că preşedintele poate dizolva oricând Parlamentul, chiar a două zi după alegerile prezidenţiale, în cazul în care va constata respingerea în două rânduri a propunerii sale de premier de către Parlament. Constituţia prevede totuşi că, după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. Totodată, aliniatul 3 stabileşte că Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României. 

"Acest risc există, dar eu sper să nu se producă, pentru că nu trebuiesc create precedente în care atribuţiunile constituţionale ale unei dintre părţi să fie anulate de cealaltă parte. Cel puţin eu, având responsabilitatea să veghez la respectarea Constituţiei, nu voi permite crearea de precedente care anulează atribuţiuni ale unei părţi. Parlamentul are dreptul să se manifeste, partidele în plenul Parlamentului, iar preşedintele are dreptul să se manifeste desemnând prim-ministrul", a declarat Traian Băsescu.

TRAIAN BĂSESCU DESPRE DIZOLVAREA PARLAMENTULUI


Şeful statului a explicat la postul public de radio viziunea sa asupra modalităţii de dizolvare a Parlamentului. "Constituţia spune aşa: preşedintele se duce, şi în cazul nostru merge cu Croitoru, Parlamentul îl respinge. Constituţia dă Parlamentului instrumentul de a respinge propunerea preşedintelui, iar această majoritate sui generis de la Grivco se va putea manifesta prin votul în Parlament şi este respinsă propunerea preşedintelui. Preşedintele trebuie să facă din nou consultări şi la a doua nominalizare şi o prezintă din nou Parlamentului care poate să o aprobe sau să nu o aprobe. În pasul trei, Constituţia spune că dacă Parlamentul nu vrea două propuneri preşedintele poate emite decretul de dizolvare a Parlamentului după 60 de zile", a arătat Băsescu.

Întrebat dacă nu este nevoie ca noul preşedinte să depună mai întâi jurământul de investitură, şeful statului a spus că nu trebuie aşteptat acest moment. "Şi în prima zi de după alegeri, deci pe data de 7 decembrie, dacă au trecut 60 de zile. Preşedintele în funcţie face treaba asta (dizolvă Parlamentul, n.r.), nu aşteaptă nimeni pe noul preşedinte", a spus Băsescu.

"A exclude dreptul preşedintelui de a se pronunţa este o situaţie în care se poate crea varianta în care preşedintele şi premierul nu colaborează, ceea ce ar fi un dezastru pentru ţară. Am convingerea că am făcut o ofertă bună pentru ţară şi pentru partide prin desemnarea domnului Croitoru", a conchis Băsescu.

Constituţia prevede într-adevăr procedura de dizolvare a parlamentului de către şeful statului de lucru, dar o interzice în ultimele şase luni de mandat ale preşedintelui statului. În cazul în care va fi reales pentru un nou mandat prezidenţial, Traian Băsescu va trebui să depună un nou jurământ de investitură înainte de a-şi intra în atribuţiile unui nou mandat şi a putea dizolva legislativul în situaţia în care actuala criză guvernamentală se va prelungi până după alegerile prezidenţiale.

Geoană reclamă "şantajul ordinar" făcut de "preşedintele de partid" Băsescu

Faptul că preşedintele Traian Băsescu se gândeşte deja la desemnarea unui al doilea premier înainte ca primul să fi trecut măcar prin procedura de validare a parlamentului dovedeşte "inconştienţă absolută" a celui care "nu este preşedinte de ţară, cel mult preşedinte de partid", a afirmat vineri, liderul PSD, Mircea Geoană. Preşedintele social-democrat a calificat drept "un şantaj puternic ordinar" avertismentul şefului statului că va dizolva Parlamentul în cazul în care partidele politice nu vor susţine propunerea sa de premier şi nu o vor valida în plenul legislativului.
"În acest moment anunţă, de fapt, adevăratul plan. Să ţină ţara în criză până după alegerile prezidenţiale. Asta este inconştienţă absolută", a reacţionat Mircea Geoană.
În opinia liderului PSD intenţia preşedintelui de a desemna un premier de la PD-L este "o formă de şantaj ordinar şi o atitudine iresponsabilă în clipa în care în fiecare zi oamenii îşi pierd locurile de muncă, moneda se depreciază şi se îndepărteazpă şansa de a trage tranşa de la FMI. Ieri ne spunea că ţara e în pericol să nu aibă finanţare externă şi azi ne spune că vrea să prelungească criza în ţară până pe 6 decembrie. Ăsta nu este preşedinte de ţară. Ăsta este cel mult preşedinte de partid!"  
Nervos, Geoană a trecut la matematică politică. "Cum adică pretinzi că ai un independent ca şi primă opţiune pentru prim-ministru şi apoi spui că ai pe unul din PD-L. Tot 30% are PD-L în Parlament şi după ce pică domnul Croitoru.  De aceea, mi se pare o formă de inconştienţă pentru un şef de stat să poţi să ameninţi în gura mare că ai criză politică prelungită timp de două luni de acum înainte este o chestiune incalificabilă. Acest gen de politician nu mai are ce căuta în fruntea României"", a conchis liderul PSD.



MIRCEA GEOANĂ: CEEA CE FACE BĂSESCU SE NUMEŞTE ŞANTAJ ORDINAR


Marius Vulpe, Antena3.ro

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare