Antena 3 CNN Actualitate Locale Bucureștiul a trecut testul inundațiilor

Bucureștiul a trecut testul inundațiilor

Analiza evenimentului pluvial din intervalul 02/07/2017, 21:30 – 04/07/2017, 09:00 (35:30h).

O scurtă concluzie asupra evenimentului pluviometric :

Reteaua de canalizare a facut fata, chiar daca la limita intrarii sub presiune.

Toate acumularile de apa de pe artere au fost solutionate in decurs de cateva ore.

Cantitatea medie de precipitații în 33 de ore a fost de peste 89 l/ mp ce reprezintă mai mult decât media normală a lunii iulie care este de 60 l/mp . Au fost zone cu 80 - 100 l/ mp., a fost o ploaie cu probabilitatea de aparitie de peste o dată la douăzeci de ani;

Debitul maxim evacuat a depasit 246 mc/s (adica cu mult mai mare decat debitul mediu multianual al raului OLT – 190 mc/s);

Volumul de apa tranzitat prin sistemul de canalizare al orașului și caseta de sub Dambovita fost de peste 11.7 milioane mc de apă, egal cu valoarea maxima a volumului acumularii de la Lacul Morii.

Apa Nova – Compania de Ape Bucuresti a rezolvat peste 800 de probleme semnalate in decurs de aproximativ 20 de ore, actionand cu toate utilajele si echipele operationale.

TOATE pasajele aflate in administrarea ANCAB au fost functionale si s-a reusit evitarea inundatiilor

In cazul unor asemenea evenimente pluviale, care depasesc cu mult estimarile multi-anuale (care stau la baza dimensionarii retelei de canalizare), au loc acumulari de apa si inundatii in orice capitala a lumii – o scurta verificare in presa internationala va furniza numeroase exemple.

De asemenea, acumularile se pot produce si din cauza inclinatiei unor strazi sau a nerespectarii normelor de executie a trotuarelor, bordurilor, unor constructii etc.

Nici un oras, primarie sau companie privata nu isi permite investitii de miliarde de Euro si blocarea pentru ani de zile a traficului, pentru a redimensiona reteaua de canalizare, in baza fenomenelor considerate exceptionale, concentrandu-se in schimb pe optimizarea si modernizarea retelei existente si pe intretinerea corecta.

Prin urmare, aceste evenimente nu pot fi nici prevenite, nici oprite, iar activitatea ANCAB s-a concentrat pe limitarea efectelor prin masuri specifice si pe interventie prompta, urmarind 3 directii:

Masuri luate preventiv, in momentul informarilor emise de ANM (1 si 2 iulie), in coordonare cu ANAR (Administratia Nationala a Apelor Romane) si cu PMB. Cele mai importante au fost masurile hidro-mecanice, menite a controla intrarile de apa si evacuarile pluviale.

Interventie prompta in timpul evenimentului pluvial, in baza sesizarilor cetatenilor, a indicatiilor primite din partea PMB si a Politiei Rutiere si a propriilor constatari. Iata un grafic cu evolutia interventiilor:


 


TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Elena Lasconi și-a anunțat candidatura la șefia USR și la prezidențiale