Antena 3 CNN Actualitate Liviu Dragnea, legături cu finanțatorii lui Donald Trump? Adina Anghelescu, informații în premieră națională din dosar

Liviu Dragnea, legături cu finanțatorii lui Donald Trump? Adina Anghelescu, informații în premieră națională din dosar

Se poate spune și așa: Culisele Puterii. Un fel de House of Cards în variantă mioritică, o casă de producții DNA și un scenarist pus pe fapte mari: procurorul Jean Uncheșelu. Personajul principal, Liviu Dragnea. Să începem narațiunea.

de Adina Anghelescu    |   

Recent, fostul lider al PSD, Liviu Dragnea a fost pus sub urmărire penală de DNA pentru două infracțiuni de trafic de influență. Este vorba despre două vizite în SUA, una care a avut loc în ianuarie 2017, cealaltă care urma să se desfășoare în luna octombrie 2017, dar care nu a mai avut loc pentru că lui Dragnea îi expirase viza de America. Și apoi, a expirat și el politic.

Interesant este că punerea sub acuzare a fostului lider al PSD și fost președinte al Camerei Deputaților a apărut la o zi după ce Donald Trump a fost pus sub acuzare în Statele Unite și după încheierea mandatului de președinte al acestuia. Direcția Națională Anticorupție a lansat acum serialul Dragnea-SUA printr-un comunicat din 14 ianuarie 2021, când lui Liviu Dragnea și consulului general al României la Bonn, Gheorghe Dimitrescu (azi retras de la post), li s-a adus la cunoștință că sunt suspecți. De fapte grave, precum trafic de influență și cumpărare de influență.

Care sunt, in extenso, cele mai importante acuzații pe care procurorul Jean Uncheșelu le aduce lui Liviu Dragnea?

Din documente aflate la dosar reiese că înainte de a avea loc evenimentul de la Washington prilejuit de învestirea lui Donald Trump ca președinte al SUA, în ianuarie 2017, afaceristul Cristian Burci i-a prezentat lui Elliot Broidy oportunități de dezvoltare a unor afaceri în România în cazul în care acesta i-ar asigura lui Liviu Dragnea acces la evenimentele respective. Broidy fusese informat de Burci că România se angajase să aloce 2% din PIB pentru industria de armament și urma ca Executivul să se ocupe de astfel de achiziții.

DNA susține că atât Burci cât și lobbystul Steve Loglisci au acționat în România ca reprezentanți ai firmei puternice Circinus aparținând lui Elliott Broidy, urmărind câștigarea unui procent din viitoare afaceri ce urmau a se derula în urma unor achiziții militare. O altă afacere aflată pe agenda acestora era aceea a înființării unui Centru de Analiză a Informațiilor din Surse Deschise (OSINT), posibili beneficiari urmând a fi MApN și MAI.

Ce "scenariu" a făcut acuzarea

Conform scenariului acuzării, în contextul unor astfel de aranjamente pentru vizita neoficială a lui Liviu Dragnea în America la învestirea lui Donald Trump, ar fi avut loc întâlniri, discuții și conferințe telefonice între Carlo Burci- fiul lui Cristian Burci și Loglisci cu diverse persoane din MApN sau din anturajul politic al lui Liviu Dragnea.

"În data de 14 ianuarie 2017, după imprimarea celor trei email-uri primite în seara precedentă de la Steve Loglisci, Carlo Burci și Cristian Burci s-au întâlnit cu Liviu Dragnea, căruia i-au remis invitația primită de la Elliot Broidy. În cadrul acestei întâlniri, Liviu Dragnea a acceptat să se deplaseze la Ceremonia de Inaugurare a Președintelui SUA, dar a refuzat categoric să fie însoțit de Gabriel Leș -ministrul  Apărării și Marian Sima, șeful Informațiilor Militare din MApN".

DNA are, de asemenea, documente din care reiese că deși cheltuielile aferente deplasării fuseseră aprobate în cadrul Biroului Permanent al Camerei Deputaților printr-un Memorandum din 16 ianuarie 2017, o zi mai târziu, Secretariatul Camerei Deputaților a primit o adresă semnată de trezorierul PSD, Mircea Drăghici în care se comunica faptul că aceste cheltuieli vor fi suportate de PSD.

În 18 ianuarie 2017, Liviu Dragnea și premierul de atunci, Sorin Grindeanu, au participat la o cină dată de Broidy la Hotelul Internațional Trump din Washington, ocazie cu care Dragnea a schimbat câteva vorbe cu Donald Trump la masa acestuia și au făcut celebrele fotografii.

Procurorul Uncheșelu a dezvoltat, în acuzațiile aduse fostului lider PSD un probatoriu format dintr-un maldăr de corespondențe și întâlniri ulterioare între Cristian Burci sau fiul acestuia, Carlo Burci cu diverse persoane cu funcții importante în acea perioadă în Executivul de la București și alte instituții ale statului, pe mai multe paliere ce vizau posibile colaborări, inclusiv scrisori de intenție legate de anumite proiecte.

În cuprinsul acuzațiilor apare și contractul lobbystului american Barry Steve Jackson, plătit prin firma lui Burci

"În data de 5 februarie 2017, în contextul în care presa occidentală aborda subiectul protestelor din România, Elliot Broidy l-a pus în legătură pe Cristian Burci cu Barry Jackson, consultant politic american, căruia i-a prezentat situația din România și i-a cerut să accepte angajamentul în această țară". (…)

"În data de 22 februarie 2017, ora 10.03, Carlo Burci le-a trimis lui Elliot Broidy, Cristian Burci și Steve Loglisci un email cu titlul

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"