Antena 3 CNN International News Mesajul președintelui Xi pentru liderii lumii la centenarul Partidului Comunist Chinez: „Se vor trezi cu capul plin de sânge”

Mesajul președintelui Xi pentru liderii lumii la centenarul Partidului Comunist Chinez: „Se vor trezi cu capul plin de sânge”

Președintele Chinei, Xi Jinping, a avertizat, joi, că statele străine care încearcă să intimideze națiunea chineză se vor „lovi cu capul” și a salutat o „lume nouă” creată de poporul său, cu ocazia celebrării a o sută de ani de la primul Congres Național al Partidului Comunist Chinez.

de Alexandra Ionescu    |   

Președintele Chinei, Xi Jinping, a transmis un mesaj tranșant tuturor liderilor lumii, cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la înființarea Partidului Comunist Chinez. Aniversarea centenarului are loc în contextul în care China se află în competiție directă cu SUA pentru supremația globală.

Celebrarea centenarului a debutat cu defilarea a mai multor avioane de luptă și elicoptere, aflate la zidurile sudice ale Orașului Interzis. Un cor de 3.000 de persoane a intonat șapte cântece socialiste în timpul evenimentului.

''PCC şi poporul chinez declară solemn lumii: poporul chinez s-a ridicat''

"Marea renaştere a naţiunii chineze a intrat într-un proces istoric ireversibil", a menţionat el, transmiţând un semnal către Washington, care descrie în mod constant Beijingul ca un rival politic şi economic.

De asemenea, el a promis joi, 1 iulie, că va finaliza "reunificarea" cu Taiwanul autonom și că va "zdrobi" orice încercări de independență, ceea ce a stârnit o reacție puternică din partea Taipeiului, care a acuzat Partidul Comunist de dictatură.

"Rezolvarea chestiunii Taiwan si realizarea reunificării complete a patriei-mamă sunt sarcinile istorice statornice ale Partidului Comunist Chinez și aspirația comună a intregului popor chinez"

Partidul Comunist Chinez a luat ființă prin recrutarea țăranilor și muncitorilor, dar s-a afirmat ulterior și în diverse societăți comerciale, promovând ideea de „socialism cu caracteristici chineze” și păstrând în același timp un model leninist de autoritarism.

Partidul Comunist Chinez a înregistrat, în anul 2020, cel mai mare număr de membri, de la preluarea puterii de către Xi până în prezent. 2,43 de milioane de oameni au devenit membri ai partidului.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB