Antena 3 CNN Externe Un șobolan erou, care adulmeca explozivi, a murit de bătrânețe. Deținea o medalie de aur pentru eroism

Un șobolan erou, care adulmeca explozivi, a murit de bătrânețe. Deținea o medalie de aur pentru eroism

Magawa este un adevărat erou și a devenit faimos pentru că reușea să adulmece explozivi. Curajul șobolanului a fost recunoscut cu o medalie de aur.

de Cerasela Stafie    |   

Rozătoarea a murit la vârsta de 8 ani, de bătrânețe. Animalul avea o ”carieră” de cinci ani, timp în care a reușit să detecteze penste o sută de mine și alți explozivi, în Cambodgia.

Organizația caritabilă belgiană Apopo a fost cea care l-a antrenat pe șobolan. Acesta a fost învățat să alerteze oamenii cu privire la existența minelor, pentru ca acestea să fie îndepărtate în siguranță.

Magawa era un șobolan african gigantic, avea 70 cm lungime și cântărea 1,2 kg. Potrivit organizației în grija căreia se afla, el ”a murit în pace”, în acest weekend, scrie BBC.

Șobolanul s-a născut în Tanzania, unde a urmat un an de pregătire înainte de a merge în Cambodgia pentru a-și începe cariera de adulmecător. În acastă țară, potrivit unor estimări oficiale, există până la șase milioane de mine antipersonal.

Rozătoarea era învățată să miroasă un compus chimic din explozivi și a adulmecat, în toară ”cariera”, 141.000 de metri pătrați de teren, echivalentul a 20 de terenuri de fotbal.

Deși dimensiunile sale erau considerabile, mult superioare altor rase de șobolani, minele nu se declanșau sub greutatea lui. Eficiența sa era și ea la cote maxime. Putea să verifice o suprafață de dimensiunea unui teren de tenis în doar 20 de minute, lucru care i-ar fi luat unui om cu detector de metale între una și patru zile.

”Devotamentul său față de îndatoririle pe care avea” i-a adus o medalie de aur, în anul 2020. Retragerea din activitate a avut loc în luna iunie a anului trecut, după ce bătrânețea începuse să-l încetinească.

”Toți cei de la Apopo regretăm pierderea lui Magawa și suntem recunoscători pentru munca incredibilă pe care a făcut-o”, a transmis organizația de caritate, într-un comunicat.

”Mirosul său uimitor” a permis ”comunităților din Cambodgia să trăiască, să lucreze și să se joace fără teama de a-și pierde viața sau membrele”, a adăugat.

Subiecte în articol: şobolan erou moarte detecție explozivi
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are