Antena 3 CNN Externe Contribuabili NATO, aici sunt banii dumneavoastră! Soldați afgani antrenați de SUA și Marea Britanie ar fi dezertat la talibani

Contribuabili NATO, aici sunt banii dumneavoastră! Soldați afgani antrenați de SUA și Marea Britanie ar fi dezertat la talibani

Soldați afgani antrenați de forțele militare americane și britanice s-ar fi alăturat talibanilor, relatează presa britanică.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Ofițeri ai armatei britanice au analizat imagini recente ale talibanilor în timp ce mânuiesc armament. Ei cred că unii dintre combatanții islamiștilor folosesc tehnici predate de instructori din SUA, Marea Britanie și ale țări NATO.

O sursă militară a declarat pentru The Times că a sesizat la un combatant taliban o măsură de siguranță în vigoare în rândul forțelor aliate, și care presupune că atunci când arma nu este folosită dar este deblocată, degetul arătător nu trebuie să stea pe trăgaci, ci trebuie să stea drept pe garda trăgaciului.

Când mâna stă pe patul pistolului și degetul arătător este pe garda trăgaciului focurile accidentale sunt evitate.

"Este un semn că instructajul acelui soldat a fost asigurat de forțele occidentale, întrucât veteranii talibani obișnuiască să își țină automatele lor AK-47 la întâmplare", a spus sursa invocată de publicația britanică.

De ce ar fi înclinați foștii soldați afgani să schimbe tabăra

"Este instructajul nostru de siguranță. Dacă (acești combatanți) prezintă aceste tehnici, știm că sunt 'de-ai noștri'", a continuat aceasta.

Daily Mail notează că nu există confirmări oficiale conform cărora soldați afgani antrenați de SUA sau de armata britanică ar fi trecut în rândurile talibanilor. 

Este însă plauzibil ca acești soldați să "schimbe tabăra" pentru a se salva, în contextul retragerii coaliției internaționale din Afganistan.

Barbara Kelemen, analist în cadrul companiei de informații în domeniul securității Dragonfly, arată că firma sa a evaluat cu o probabilitate "rezonabilă" varianta ca unii soldați afgani să fi dezertat la talibani.

"Printre motive se numără legăturile lor anterioare cu gruparea, stimulentele economice și chiar siguranța personală și familială, dacă au simțit că înfrângerea forțelor guvernamentale este probabilă", a arătat ea, conform Daily Mail.

Ministerul Apărării de la Londra spune că nu are dovezi despre dezertorii antrenați de statele occidentale

Daily Mail îl citează și pe purtătorul de cuvânt taliban Zabihullah Mujahid, care a spus că membrii fostelor forțe militare afgane care au parcurs instructajul militar și sunt "profesioniști" ar trebui recrutați de militanți.

Oricum, alte surse din domeniul apărării contestă versiunea acreditată de The Times și susțin că orice forțe militare "competente" ar trebui să își antreneze combatanții să își manevreze armele în siguranță.

La rândul său, Ministerul britanic al Apărării a declarat că instituția sa nu dispune de nicio dovadă care să susțină relatările conform cărora membri ai fostelor forțe de securitate afgane, antrenați de trupe occidentale, s-ar fi alăturat talibanilor.

Foto: imagini distribuite de propaganda talibană, în care combatanții sunt fotografiați în timp ce țin degetul peste garda trăgaciului, tehnică menită să evite descărcările accidentale

Subiecte în articol: talibani soldați dezertori
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Incendiu puternic la locomotiva unui tren cu zeci de călători, în gara Hodoni din Timiș