Antena 3 CNN Externe Ucraina îl acuză pe fostul președinte Poroshenko de trădare

Ucraina îl acuză pe fostul președinte Poroshenko de trădare

Autoritățile ucrainene l-au plasat luni pe fostul președinte Petro Poroșenko sub investigație oficială pentru înaltă trădare, acuzându-l de legături cu finanțarea forțelor separatiste din regiunea Donbass de est.

de Alexandra Ionescu    |   

Oficialii au spus că acuzațiile împotriva lui Poroșenko au fost legate de cele împotriva parlamentarului pro-rus Viktor Medvedchuk, care se află în arest la domiciliu de aproximativ șase luni.

Partidele politice ale lui Medvedchuk și Poroșenko au negat învinuirile.

Partidul Solidaritatea Europeană, a declarat că acuzația a fost inventată la instrucțiunile președintelui Volodymyr Zelenski și că se va „transforma într-o farsă la fel ca toate cele anterioare”.

Ucraina este în război cu separatiștii susținuți de ruși din regiunea Donbass din 2014.

Medvedchuk, al cărui partid politic este al doilea ca mărime din parlament, este cetățean ucrainean, dar are legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin și a spus că liderul rus este nașul fiicei sale.

Biroul de investigații de stat al Ucrainei a declarat că Poroșenko a fost suspectat de „facilitarea activităților” organizațiilor teroriste într-o conspirație preliminară cu un grup depersoane, inclusiv unii oficiali de rang înalt din Rusia.

În octombrie, oamenii legii l-au acuzat pe Medvedchuk că s-a înțeles cu oficialii în timpul administrației lui Poroșenko pentru a cumpăra cărbune din minele din zonele deținute de separatiști în 2014-2015, ca modalitate de finanțare a separatiștilor. 

În octombrie, partidul lui Poroșenko a numit aceste acuzații o cortină de fum pentru a distrage atenția de la faptele greșite ale guvernului.

Oficialii au declarat săptămâna trecută că biroul nu l-a putut cita pe Poroșenko pentru audieri. Partidul lui Poroșenko a declarat că fostul președinte a părăsit țara pentru o călătorie planificată anterior.

Ucraina s-a confruntat cu o penurie acută de combustibil după ce separatiștii au ocupat teritoriul unde se aflau minele de cărbune. Procurorii l-au acuzat pe Medvedchuk că s-a înțeles cu oficialii de stat pentru a bloca achizițiile de cărbune de pe piața internațională, potrivit Reuters.
 

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"