Antena 3 CNN Be EU Europarlamentarul Vlad Gheorghe anunţă o victorie românească în Uniunea Europeană

Europarlamentarul Vlad Gheorghe anunţă o victorie românească în Uniunea Europeană

Europarlamentarul Vlad Gheorghe a fost invitat la o sesiune LIVE Q&A la Be EU cu Sabina Iosub, acolo unde a vorbit despre o victorie românească în Uniunea Europeană.

Europarlamentarul Vlad Gheorghe anunţă o victorie românească în Uniunea Europeană
Sursa foto: Facebook | Vlad Gheorghe
de Sabina Iosub    |    28 Iun 2022   •   15:31

"O victorie românească, săptămâna trecută, pentru procurorul verde european. A fost primul vot în plenul Parlamentului European în care un amendament făcut direct în plen a fost votat cu o majoritate destul de bună şi este un amendament care spune, pentru prima dată, că Parlamentul, cât şi Comisia, trebuie să începem procesul oficial pentru a avea această instituţie - procurorul verde european.

Putem să vorbim despre traficul de deşeuri, o problemă extrem de importantă, şi vreau să fiu clar: discutăm despre un procuror verde european, o unitate specializată de parchet, dar care nu înlocuieşte procurorii naţionali.

Această unitate de parchet s-ar ocupa doar de cazurile care au această componentă transfrontalieră, adică atunci când fie infracţiunea se comite dintr-o graniţă în alta, fie efectele ei se simt dintr-o graniţă în alta şi, bineînţeles, vom discuta mai târziu, când vom ajunge la înfiinţarea propriu-zisă, să facem şi alte condiţii pentru a stabili dacă este de competenţă europeană sau dacă este de competenţă naţională.

Care sunt principalele infracţiuni de mediu? Tăierile ilegale de păduri, aşa cum sunt şi la noi, traficul de deşeuri, dar sunt şi lucruri pe care le găsim mai rar sau poate deloc la noi, cum ar fi traficul de specii protejate care, în ţări precum Spania de exemplu, are o valoare de câteva miliarde de euro anual cu export în special spre zona asiatică.

Astea sunt doar câteva exemple. Atenţie, noi, de obicei, ştim exemplele de la noi din ţară. Eu am aflat despre această componentă cu trafic de specii protejate de la poliţiştii spanioli de la Europol, dar dacă înfiinţăm această instituţie sigur vom afla şi despre tot felul de alte genuri de infracţionalitate de mediu despre care noi acum nici măcar nu ştim", a declarat europarlamentarul Vlad Gheorghe în cadrul sesiunii LIVE Q&A la Be EU cu Sabina Iosub.

Interviul integral cu europarlamentarul Vlad Gheorghe în clipul video de mai jos:

Europarlamentarul Vlad Gheorghe, sesiune LIVE Q&A la Be EU cu Sabina Iosub

Europarlamentarul Vlad Gheorghe, sesiune LIVE Q&A la Be EU cu Sabina Iosub | Victorie românească pentru procurorul verde european

Publicată de Be EU pe Marţi, 28 iunie 2022

×
Subiecte în articol: be EU Vlad Gheorghe
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close