Antena 3 CNN Coronavirus CNCAV a emis o nouă instrucţiune pentru cei care se infectează cu SARS-CoV-2 în situații speciale

CNCAV a emis o nouă instrucţiune pentru cei care se infectează cu SARS-CoV-2 în situații speciale

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a emis o nouă instrucţiune conform căreia, în cazul în care o persoană se infectează cu SARS-CoV-2 după administrarea primei doze, aceasta va putea continua schema de vaccinare, după vindecare, cu doza a doua, fără reluarea primei.

CNCAV a emis o nouă instrucţiune pentru cei care se infectează cu SARS-CoV-2 în situații speciale
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    13 Aug 2021   •   19:46

"În conformitate cu rezumatul caracteristicilor produsului (RCP), intervalul maxim de administrare între doza 1 şi doza 2 este următorul: pentru vaccinul Pfizer BioNTech - până la 42 de zile; pentru vaccinul Moderna - până la 42 de zile; pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) - până la 12 săptămâni.

În situaţia depăşirii intervalelor menţionate anterior, beneficiarul se va putea prezenta direct în centrul de vaccinare, fără programare prealabilă, pentru administrarea celei de a doua doze", explică CNCAV.

Potrivit acestuia, devansarea dozei a doua de vaccin anti-COVID este permisă doar în situaţii speciale, justificate medical: pentru vaccinul Pfizer BioNTech intervalul minim între cele două doze este de 19 zile; pentru Moderna - 25 de zile; pentru Vaxzevria (AstraZeneca) - 28 de zile.

"Atunci când o persoană prezintă reacţie anafilactică după administrarea primei doze, schema de vaccinare va fi continuată, la cel puţin 4 - 8 săptămâni, cu un vaccin fabricat după o tehnologie diferită. Schema completă de vaccinare împotriva COVID-19 se realizează cu acelaşi tip de vaccin, însă în situaţii speciale, apărute după prima doză, se recomandă administrarea unui alt tip de vaccin împotriva COVID-19 fabricat după o tehnologie diferită", indică CNCAV.

"Vaccinarea se face fără programare, prin prezentarea directă a beneficiarului într-un centru de vaccinare"

Aceste situaţii trebuie dovedite cu documente medicale - bilete de externare, scrisori medicale etc. de către persoana care se prezintă la vaccinare şi solicită schimbarea tipului de ser pentru doza de rapel, subliniază CNCAV.

"Atât în cazul persoanelor care prezintă reacţie anafilactică după administrarea primei doze, cât şi în cazurile menţionate anterior, vaccinarea se face fără programare, prin prezentarea directă a beneficiarului într-un centru de vaccinare. Acesta trebuie să deţină asupra sa copii ale documentelor medicale care să ateste reacţiile survenite după prima doză.

După predarea acestor documente justificative către centrul de vaccinare şi analizarea acestora de către coordonatorul centrului respectiv, medicul coordonator va decide administrarea dozei, menţionând acest lucru şi pe formularul de consimţământ al persoanei, cu semnătură şi parafă", precizează CNCAV. 

×
Subiecte în articol: CNCAV SARS-CoV-2 infectează instrucțiune
Parteneri
Horoscop 4 octombrie 2023. Gemenii pot muta munții din loc
x close