Antena 3 CNN Coronavirus Cum protejăm mâinile după dezinfectările și spălările repetate cu apă și săpun. Dr. Iulia Panturu: „Bariera cutanată este eficientă atâta timp cât este intactă”

Cum protejăm mâinile după dezinfectările și spălările repetate cu apă și săpun. Dr. Iulia Panturu: „Bariera cutanată este eficientă atâta timp cât este intactă”

Dermatita iritativă de contact a mâinilor este una din cele mai frecvente afecțiuni cu care se confruntă românii în ultima perioadă, în contextul dezinfectărilor repetate pentru a preveni răspândirea coronavirus.

Cum protejăm mâinile după dezinfectările și spălările repetate cu apă și săpun. Dr. Iulia Panturu: „Bariera cutanată este eficientă atâta timp cât este intactă”
Sursa foto: Pixabay
25 Mar 2020   •   10:48

Dr. Iulia Panturu, medic specialist dermato-venerologie, a descris, pentru Asociația Română de Educație în Alergii, cum se manifestă această afecțiune și cum o putem ameliora.

”Dermatita iritativă de contact a mâinilor este una din cele mai frecvente afecțiuni pentru care mi se adresează pacienții în ultimele săptămâni.

Aceasta se datorează spălării frecvente a mâinilor, în contextul epidemiologic actual, lucru absolut necesar, dar în același timp extrem de agresiv cu tegumentul.

Se manifestă prin roșeață, senzație de arsură, usturime, durere, și în faze avansate cu descuamare, fisuri și chiar sângerare, spre deosebire de dermatita alergică, unde simptomul principal este mâncărimea.

Prin spălarea frecventă a mâinilor cu produse agresive și antiseptice, nu se îndepartează doar filmul hidrolipidic dar și microbiomul, adică microorganismele bune, care ne apără de infecții. În acest context, pielea, mai ales dacă este extrem de uscată și fisurată, este mai vulnerabilă la suprainfecții dar și la transmisia microorganismelor. Ce putem face pentru a evita aceste situații?

In primul rând, dacă suntem preponderent IZOLAȚI LA DOMICILIU, după cum sper că e majoritatea populației, nu este obligatorie folosirea săpunurilor agresive și soluțiilor antiseptice la fiecare spălare de mâini. La aceste produse vom apela când am venit în contact cu alte persoane, după ce venim de afară, sau de la cumpărături. În rest putem folosi săpunuri obișnuite sau chiar de tip syndet sau surgras, dacă avem mâinile mai sensibile. Important este să ne spălăm cele 20 de secunde recomandate.

Imediat după spalatul pe mâini, este OBLIGATORIE folosirea unei CREME HIDRATANTE, emoliente, pentru a preveni uscăciunea și fisurile. Aceasta poate fi crema dvs. de mâini sau chiar balsamul de corp.

Dacă sunteți deja în faza de iritație, și aveți simptomele descrise mai sus, ar trebui să recurgeti la CREME DE MÂINI REPARATOARE, de tipul: Cicaplast mains, Cicalfate crema reparatoare, Bariederm Cica, Excipial Repair, Cicabio pomada etc.

Dacă după câteva zile de utilizare a cremelor reparatoare situația nu se ameliorează, contactați medicul dermatolog.

Bariera cutanată este extrem de eficientă atât timp cât este intactă. Să avem grija de ea!", a spus medicul Iulia Panturu.

 

×
Subiecte în articol: coronavirus dermatita Dr. Iulia Panturu
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close