Antena 3 CNN Coronavirus Emmanuel Macron: "Impunerea de restricții pentru nevaccinați este o mișcare europeană"

Emmanuel Macron: "Impunerea de restricții pentru nevaccinați este o mișcare europeană"

Președintele francez Emmanuel Macron și-a apărat, vineri, remarcile, considerate de mulți scandaloase, pe care le-a formulat recent la adresa nevaccinaților.

Emmanuel Macron: "Impunerea de restricții pentru nevaccinați este o mișcare europeană"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    07 Ian 2022   •   16:03

Macron a spus într-un interviu pentru Le Parisien că vrea să-i "enerveze până la capăt" cu noi restricții pe nevaccinați, atrăgând reacții dure din toate zonele scenei politice franceze, mai puțin din formațiunea sa, LREM (La République En Marche!)

Joi, Adunarea Națională din Franța a adoptat legea pașaportului de vaccinare, care permite libertatea de mișcare doar pe baza dovezii de vaccinare, nu și a testelor negative.

Vaccinații au acces în baruri, restaurante, piețe, seminarii, târguri sau la transport public interregional în timp ce persoanele care nu s-au vaccinat vor avea accesul limitat la unități și servicii sanitare și, în cazuri rare, la transportul public. (https://www.antena3.ro/externe/emmanuel-macron-amenintari-parlament-franta-pasaport-vaccinare-625052.html)

Vineri, la Palatul Elysee, Macron a susținut o conferință de presă comună cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și a precizat că își asumă "în totalitate" declarațiile controversate făcute marți.

Emmanuel Macron: "Restricțiile pentru nevaccinați, o mișcare europeană!"

"Putem fi mișcați de forme de expresie care par familiare și pe care mi le asum în totalitate.Eu sunt mișcat de situația în care ne aflăm.

Adevărata fractură a țării este când unii fac un slogan din libertatea lor, care devine o iresponsabilitate. Nu doar că ei pun în pericol viața altora, dar restrâng și libertatea altora iar eu nu pot să accept asta", a precizat președintele francez.

 El a adăugat că strategia sa este foarte simplă, rezumată în următoarele cuvinte: "vaccinare, vaccinare, vaccinare".

Președintele francez susține că "impunerea de restricții pentru persoanele nevaccinate este o mișcare europeană".

"O spun ferm și clar: trebuie să o facem pentru toți compatrioții noștri care depun efortul de a se vaccina și care, prin iresponsabilitatea altora (...) se contaminează.

Și trebuie să o facem, de asemenea, pentru compatrioții noștri care uneori se lasă prinși de discursuri obscurantiste, de discursuri ale fricii. Nu se protejează, deși știința, cercetarea şi excelența tehnologică și productivă europeană le permite să facă asta", a concluzionat Emmanuel Macron.

Macron: "Vreau să-i enervez pe nevaccinați"

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat, marți, că vrea "să-i enerveze", într-un interviu care a atras reacții vehemente din partea opoziției politice și a anticipat noile restricții ce aveau să fie adoptate joi la adresa persoanelor care refuză să se imunizeze împotriva coronavirusului.

"Pe cei nevaccinat, vreau foarte mult să-i enervez. Și vom continua să facem asta până la final. Aceasta este strategia", a declarat Macron în interviul din Le Parisien.

El a arătat că autoritățile nu vor vaccina "cu forța" și a adăugat, cu referire la cei care refuză vaccinarea:  "Deci trebuie să le spunem: din 15 ianuarie, nu veți mai putea merge la restaurant, nu veți mai putea bea o cafea în oraș, nici să mergeți la teatru sau la cinema..."

Cuvintele lui Macron au blocat temporar în Parlamentul francez tocmai dezbaterile asupra legii cu care președintele a mărturisit că vrea să-i enerveze pe nevaccinați.

Reacții dure din partea opoziției

"Nici o urgență sanitară nu justifică astfel de cuvinte", a spus Bruno Retailleau, șeful grupului parlamentar din Senat al partidului Les Républicains (LR).

"Emmanuel Macron spune că a învățat să iubească francezii, dar se pare că îi place mai ales să-i disprețuiască. Putem încuraja vaccinarea fără a insulta pe nimeni sau a împinge la radicalizare", a adăugat Retailleau.

Liderul deputaților LR, Damien Abad, a condamnat, la rândul său, afirmațiile pe care le-a numit "nedemne, iresponsabile și premeditate" și care, în opinia sa, trădează " un cinism pueril".

Ugo Bernalicis, deputat LFI (La France Insoumise), a estimat că Franța este de acum într-o "criză politică declanșată de monarhul prezidențial, care-şi permite să insulte o parte a francezilor".

Marine Le Pen, lidera extremei drepte franceze, a denunțat declarațiile "de o vulgaritate şi de o violență absolut neobișnuite" și l-a acuzat pe Macron că urmărește "să instituie un fel de război contra unei părți a francezilor care nu au încălcat nicio lege".

Și candidatul comunist Fabien Roussel  l-a blamat pe Emmanuel  Macron pentru afirmațiile "nedemne și iresponsabile".

×
Subiecte în articol: Emmanuel Macron nevaccinaţi restricţii
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close