Antena 3 CNN Coronavirus Excepţii de la purtarea măştii de protecţie. Lista categoriilor de persoane scutite de această măsură

Excepţii de la purtarea măştii de protecţie. Lista categoriilor de persoane scutite de această măsură

Executivul a aprobat, joi, noile restricţii din pandemia COVID. Anumite categorii de persoane sunt exceptate, însă, de la purtarea măştii de protecţie: printre acestea, preoţii, copii mai mici de cinci ani, prezentatorii TV în anumite condiţii.

Excepţii de la purtarea măştii de protecţie. Lista categoriilor de persoane scutite de această măsură
Sursa foto: pixabay.com
de Georgiana Adam    |    06 Ian 2022   •   14:26

Totodată, românii care poartă măşti textile sau din plastic vor fi amendaţi este, spre exemplu, alta dintre prevederile aprobate.

O altă măsură este aceea că masca redevine obligatorie pe străzi.

Lista noilor restricţii

1. Masca FFP2 sau chirurgicală (în spaţii închise şi spaţii deschise)

Potrivit hotărârii CNSU, masca de protecție de tip medical sau FFP2 va fi folosită, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătății și al ministrului Afacerilor interne.

Excepție fac următoarele categorii de persoane:

a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
b) persoanele care sunt singure în birou;
c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
e) vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;
f) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.

2. Angajaţii din infrastructura critică vor fi testaţi săptămânal sau vor trebui să poarte măşti FFP2

De asemenea, se propune ca, pentru preîntâmpinarea afectării activității autorităților/operatorilor economici, deținători de infrastructuri critice, prin acte administrative ale conducătorilor acestora să fie dispuse măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 care să vizeze testarea săptămânală a tuturor angajaților, desfășurarea activității în schimburi sau ture cu evitarea contactului între acestea sau utilizarea unor măști cu un grad mai ridicat de protecție (FFP2) în zonele aglomerate.

Măsura este valabilă doar pentru angajații companiilor de stat și din infrastructura critică.

3. Program decalat la locul de muncă pentru a nu se aglomera mijloacele de transport în comun

4. Restricţii de capacitate pentru restaurante, săli de sport, magazine

De asemenea, vor exista noi limitări pentru activitatea restaurantelor, pentru spectacole și evenimente sportive, în funcție de incidența din fiecare localitate în parte. 

Magazinele și restaurantele vor fi deschise până la ora 22:00.

Acces la 50% din capacitate când rata de infectare e sub sau egala cu 1 la mie în localitate.

Acces la 30% din capacitate când rata de infectare depășește 1 la mie în localitate.

5. Resctricţii la festivaluri şi mitinguri

Concertele și festivalurile în aer liber se pot desfășura cu cel mult 500 de spectatori, iar la mitinguri pot participa doar 100 de persoane.

Raed Arafat explică unde se poartă masca de protecție și unde poate fi dată jos

Masca de protecție chirurgicală sau FPP2 va deveni obligatorie în toate spațiile frecventate de oameni, din momentul în care incidența trece de 1 la mie.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, spune că pragul de 1 la mie va crește în toate localitățile peste câteva zile.

Astfel, masca va fi obligatorie în spațiile deschise și în spațiile închise din momentul în care se va publica ordinul.

Unde purtăm mască și unde nu

Întrebat dacă pe stradă se va purta masca, Arafat a răspuns: "cu excepția momentului în care ai activități individuale, da. În stația de autobuz, de metrou, pe stradă când circulă lângă tine oameni masca trebuie purtată. Activitate individuală înseamnă activitatea sportivă, singur în parc când nu ai alți oameni în jurul".

În opinia lui Arafat, ordinul comun urmează să apară în zilele următoare, în așa fel încât la sfârșitul săptămânii măsurile să intre în vigoare.

×
Subiecte în articol: mască masca protectie excepții
Parteneri
Vouchere de 750 de lei și de 2.000 de lei pentru români! Guvernul anunță noi ajutoare
x close