Antena 3 CNN Coronavirus INSP: Tulpina britanică a SARS-CoV-2 circulă deja în jumătate din judeţele României

INSP: Tulpina britanică a SARS-CoV-2 circulă deja în jumătate din judeţele României

Varianta SARS-CoV-2 linia genetică B.1.1.7 circulă deja în jumătate din judeţele ţării şi există o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul României în viitorul apropiat, a indicat, marţi, Institutul Naţional de Sănătate Publică.

INSP: Tulpina britanică a SARS-CoV-2 circulă deja în jumătate din judeţele României
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    23 Feb 2021   •   14:12

INSP a publicat analiza epidemiologică a primelor 136 de cazuri de COVID-19 din România confirmate cu noi variante ale virusului.

"Sunt necesare eforturi conjugate pentru realizarea secvenţierilor şi comunicarea rezultatelor la DSP şi CNSCBT cât mai curând după finalizarea investigaţiilor de laborator, în vederea realizării rapide a anchetelor epidemiologice şi a instituirii măsurilor necesare faţă de cazuri şi contacţi, având în vedere transmisibilitatea crescută a acestei variante şi, conform ultimelor evidenţe sosite din Marea Britanie, severitatea mai mare a bolii pe care o generează la vârstnici", a evidenţiat INSP.

Până în prezent, în acest an, au fost comunicate la Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) 499 de secvenţieri finalizate în săptămânile 53/2020 - 07/2021, respectiv până la data de 21 februarie 2021 inclusiv, dintre care 136 au fost confirmate cu VOC 202012/01 (linia genetică B.1.1.7).

Rate de confirmare a tulpinii britanice este de 27,3%

Până la data menţionată, nu au fost detectate alte variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, a subliniat INSP.

Rezultatele secvenţierilor au fost comunicate de patru laboratoare: INCDMM Cantacuzino, INBI Balş, MedLife şi Universitatea "Ştefan cel Mare" Suceava.

Conform INSP, cele 136 de cazuri confirmate cu varianta britanică a coronavirusului au provenit din următoarele judeţe: Argeş (2), Bucureşti (80), Bihor (1), Brăila (1), Botoşani (4), Caraş-Severin (2), Cluj (9), Constanţa (1), Covasna (1), Galaţi (2), Giurgiu (1), Gorj (2), Hunedoara (1), Ilfov (5), Mureş (1), Prahova (1), Suceava (5), Timiş (11), Vâlcea (4), Vrancea (1), Vaslui (1).

Cele mai multe cazuri de infectare cu noua tulpină s-au înregistrat la grupa de vârstă 45-54 ani. Marea majoritate a cazurilor (95,6%) au avut vârsta mai mare de 25 de ani. De asemenea, au fost înregistrate două cazuri cu vârsta sub un an, ambii copii provenind din focare familiale de COVID-19.

În ceea ce privește distribuția pe grupe de vârstă și sexe, se observă un număr evident mai mare de cazuri la sexul masculin la 55-64 de ani, respectiv la sexul feminin la 25-34 de ani. Prin aceasta nu se poate concluziona că varianta B.1.1.7 este mai frecventă la bărbații din grupa de vârstă 55-64 de ani, respectiv la femeile din grupa de vârstă 25-34 de ani, ci doar că acestea sunt datele valabile pentru grupul de cazuri analizat, cazuri care nu provin dintr-un screening sistematic.

În peste jumătate dintre cazurile de infectare confirmate în România nu se știe de unde au luat virusul cei infectați

În urma anchetelor epidemiologice realizate, direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București nu au menționat nicio legătură epidemiologică identificată pentru 77 de cazuri (57%).

Călătoria în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a fost menționată pentru numai 5 cazuri (4%).

49 de cazuri (36%) au avut contact cu cazuri confirmate cu noua variantă B.1.1.7 și au fost parte componentă a unor focare familiale sau de colectivitate.

Un caz a fost încadrat ca infecție asociată asistenței medicale (IAAM), locul probabil al transmiterii fiind spitalul.

Pentru două cazuri contactul probabil a avut loc în familie, respectiv la locul de muncă (sursa probabilă nu fusese investigată prin secvențiere).

De la două cazuri nu au putut fi obținute informații din cauza refuzului, respectiv a imposibilității contactării telefonice a persoanei.

Proporția cea mai mare fiind a cazurilor la care nu a putut fi identificată nicio legătură epidemiologică, acest fapt denotă circulația deja intensă a variantei B.1.1.7 a SARS-CoV-2 în comunitate.

Coronavirus în România, 23 februarie 2021. Cresc cazurile de COVID. Peste 100 de decese

Grupul de Comunicare Strategică a publicat ultimul bilanţ al panidemiei de COVID-19, iar ultimele date arată că au fost înregistrate 3.382 cazuri noi, 119 decese, 978 persoane internate la ATI, în România, în ultimele 24 de ore.

Până astăzi, 23 februarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 784.711 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 728.252 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.382 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. 

Până astăzi, 20.013 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

32.980 teste -  3.382 cazuri noi

118 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.463. Dintre acestea, 978 sunt internate la ATI. 

 

×
Subiecte în articol: tulpina britanică SARS-CoV-2
Parteneri
Incendiu într-o hală cu produse petroliere, în Ploieşti
x close