Antena 3 CNN Coronavirus Medic de de familie, strigăt de disperare:„Mă strânge în spate în fiecare dimineață în care vin la serviciu când știu la ce pericole mă expun”

Medic de de familie, strigăt de disperare:„Mă strânge în spate în fiecare dimineață în care vin la serviciu când știu la ce pericole mă expun”

Medicii de familie din comunele în care au revenit românii din străinătate sunt zilnic expuși riscului de contaminare. Doctorii povestesc că nu toți se declară și zilnic se prezintă zeci de pacienți la cabinet. "Nu știm cine este contaminat pentru că nu se declară!"

Medic de de familie, strigăt de disperare:„Mă strânge în spate în fiecare dimineață în care vin la serviciu când știu la ce pericole mă expun”
01 Apr 2020   •   10:26

În comuna Miroslava din Iași un medic de familie are în jur de 2.500 de pacienți. Numărul programărilor a scăzut, dar chiar și așa, zilnic vin la ușa cabinetului cel puțin 20 de oameni.

„În acest moment avem aproximativ 20 de familii în comuna Miroslava, intrate în autoizolare după ce s-au întors din zonele afectate. (...)"Oricine poate fi infectat cu coronavirus, iar noi nu știm. Mulți dintre cei care s-au întors din zonele cu risc nici nu declară. Acesta este un pericol la care ne supunem cu toții. Măștile abia se mai găsesc și prețurile sunt mai piperate ca niciodată", a povestit pentru bzi.ro medicul Anina Popescu, din comuna Miroslava.

Și medicul de familie din localitatea ieșeană Ciurea povestește că în fiecare zi vine la cabinet cu teama că ar putea fi contaminată.  
Și-au achiziționat echipamente de protecție cu un efort financiar considerabil.

"Numai pentru halatele de protecție, pentru trei persoane, trebuie să plătim lunar 943 de lei. Pentru 21 de zile, 15 lei halatul, ori trei persoane, calculați și dumneavoastră. Ne ducem cu cheltuielile lejer peste 1.500 de lei lunar doar pentru a ne proteja. Fiecare zi a devenit o provocare pentru noi. Când ajung seara acasă, mulțumesc lui Dumnezeu că am ajuns bine. Mă strânge în spate în fiecare dimineață în care vin la serviciu când știu la ce pericole mă expun”, a declarat pentru bzi.ro medicul de familie Maria Ioniță.

Chiar dacă numărul programărilor a scăzut medicii spun că volumul de muncă a crescut enorm. Pe lângă consultații de la cabinet, zilnic răspund la zeci de apeluri de la pacienți.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close