Antena 3 CNN Coronavirus Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Atilla, a anunțat câte paturi ATI se pregătesc pentru bolnavii de COVID-19, adulți și copii

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Atilla, a anunțat câte paturi ATI se pregătesc pentru bolnavii de COVID-19, adulți și copii

De la o zi la altă numărul cazurilor de COVID-19 crește tot mai mult. Din păcate, crește și numărul persoanelor internate la Terapie Intensivă. În toată ţara mai sunt disponibile doar 19 paturi pentru adulţi. Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Atilla, a făcut marți, precizări importante, la Antena 3, despre criza paturilor din secțiile ATI COVID-19.

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Atilla, a anunțat câte paturi ATI se pregătesc pentru bolnavii de COVID-19, adulți și copii
Sursa foto: Antena 3
de Mia Lungu    |    21 Sep 2021   •   10:08

Pandemia a scăpat de sub control iar medicii abia mai fac faţă cazurilor grave! Este criză de locuri pe secţiile de Terapie Intensivă. În Bucureşti nu mai este niciun pat liber la ATI, iar în toată ţara mai sunt doar 19 pentru adulţi. Situaţia este la fel de gravă şi în rândul copiilor.

"De astăzi, prin ordin de ministru, am obligat Inspecția Sanitară de Stat, peste 180 de inspectori sanitari de stat, în toată țară, în toate județele, inclusiv în București, vor fi zilnic în teritoriu, în spitale, pentru a verifica și a impune creșterea numărului de paturi pe terapie intensivă.", a anunțat Cseke Atilla, marți.

"Avem un plan de reziliența a paturilor COVID, care prevede, la propunerea managerilor de spitale și a DSP-urilor, un plan de creșterea a numărului de paturi COVID, la nivel de țară, în total de 1518. Această este propunerea spitalelor și a Direcțiilor de Sănătate Publică.

Cel mai mare număr de paturi de ATI fuctionale, la un moment dat, a fost de 1600.

Pe planul de reziliența avem peste 100 de locuri prevăzute numai pentru tratarea pacienților copii cu COVID și vom urmări acest lucru. De astăzi, inspectorii sanitari de stat vor fi pe teren și vor urmări la fiecare spital, exactă cât și-a asumat fiecare spital trebuie să rezolve această creștere a apaturilor ATI."

Situația paturilor ATI pentru bolnavii de COVID-19

În data de 20 septembrie 2021, conform datelor existente în aplicația alerte.ms la ora 14.00, la nivel național există 1087 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19. Dintre acestea 116 sunt paturi rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2.

De asemenea, 952 de paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii țări.

În București sunt avizate de DSP 237 de paturi de ATI pentru pacienții de COVID-19.

La nivel național sunt libere 19 paturi ATI pentru pacienții bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2, iar în București nu mai sunt paturi libere la acest moment.

Se lucrează pentru operaționalizarea și asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare.

Menționăm faptul că în procesul de operaționalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiții medicale și care sunt și confirmate cu SARS-COV-2 pentru că în aceste cazuri respectivii pacienți prezintă afecțiuni grave ce pot constitui comorbidități și sunt expuși unui risc mult mai mare.

Sezonul rece dar și revenirea din concedii sunt doar câteva cauza care au dus la creșterea îmbolnăvirilor în rândul copiilor și tinerilor, spun medicii și specialiștii.

Reprezentanții Ministerului Educației ne-au tot repetat ca explozia cazurilor nu este cauzata de revenirea copiilor în bănci, rezultatul redeschiderii școlilor îl vom vedea la finalul săptămânii viitoare.

Cu toate acestea, în ultima săptămână vedem ca infecatrile în rândul copiilor și tinerilor au crescut considerabil în ultima săptămână. În perioada 13-20 septembrie au fost înregistrate peste 4000 de îmbolnăviri în categorie.

Transmiterea comunitară este foarte ridicata, ceea ce înseamnă că micuții și tinerii pot lua virusul de oriunde, inclusiv de la părinții sau bunicii nevaccinati, spun medicii.

La cel mai mare spital de copii din țară, Grigore Alexandrescu zilnic sunt depistați aproape 10 copii la fiecare gardă, iar secția cu cele 8 locuri +5 ATI este deja ocupată. Sunt internați copii care au între o luna și 14 ani.

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close