Antena 3 CNN Coronavirus Noua variantă COVID: Cât de îngrijorați ar trebui să fim?

Noua variantă COVID: Cât de îngrijorați ar trebui să fim?

Ne-am întors pe un teritoriu familiar - îngrijorare tot mai mare cu privire la o nouă variantă de coronavirus. Cea mai recentă versiune este cea mai puternic mutată descoperită până acum - și are o listă atât de lungă de mutații încât a fost descrisă de un om de știință drept „oribilă”, în timp ce altul a spus că este cea mai periculoasă variantă pe care a văzut-o.

Noua variantă COVID: Cât de îngrijorați ar trebui să fim?
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    27 Noi 2021   •   00:05

Sunt primele zile și cazurile confirmate sunt încă concentrate în cea mai mare parte într-o provincie din Africa de Sud, dar există indicii că s-ar putea fi răspândit și mai mult.

Imediat apar întrebări cu privire la cât de repede se răspândește noua variantă, capacitatea sa de a ocoli o parte din protecția oferită de vaccinuri și ce ar trebui făcut în acest sens.

Există multe speculații, dar există foarte puține răspunsuri clare.

Deci, ce știm?

Varianta a fost numită Omicron de către Organizația Mondială a Sănătății, urmând tiparul numelor de cod grecești precum variantele Alpha și Delta.

Este, de asemenea, incredibil de puternic mutat. Profesorul Tulio de Oliveira, directorul Centrului pentru Răspuns și Inovare la Epidemii din Africa de Sud, a spus că există o „constelație neobișnuită de mutații” și că este „foarte diferită” de alte variante care au circulat.

„Această variantă ne-a surprins, are un salt mare în evoluție [și] multe alte mutații la care ne așteptam”, a spus el.

Într-un briefing pentru presă, profesorul de Oliveira a spus că au existat 50 de mutații în total și mai mult de 30 la proteina spike, care este ținta majorității vaccinurilor și cheia pe care virusul o folosește pentru a debloca ușa în celulele corpului nostru.

Acest nivel de mutație a venit cel mai probabil de la un singur pacient care nu a putut să învingă virusul, potrivit BBC.

O mulțime de mutații nu înseamnă automat: rău. Este important să știm ce fac acele mutații de fapt.

Dar îngrijorarea este că acest virus este acum radical diferit de cel original care a apărut în Wuhan, China. Aceasta înseamnă că vaccinurile, care au fost concepute folosind tulpina originală, ar putea să nu fie la fel de eficiente.

Unele dintre mutații au fost văzute înainte în alte variante, ceea ce oferă o perspectivă asupra rolului lor probabil în această variantă.

De exemplu, N501Y pare să faciliteze răspândirea unui coronavirus. Există unele care îngreunează recunoașterea virusului de către anticorpi și ar putea face vaccinurile mai puțin eficiente, dar există altele care sunt complet noi.

Profesorul Richard Lessells, de la Universitatea KwaZulu-Natal din Africa de Sud, a declarat: „Ne îngrijorează că acest virus ar putea avea o transmisibilitate sporită, o capacitate sporită de a se răspândi de la o persoană la alta, dar ar putea, de asemenea, să ocolească părți ale sistemului imunitar."

Au existat multe exemple de variante care au părut înfricoșătoare pe hârtie, dar au evoluat. Varianta Beta a fost în topul preocupărilor oamenilor la începutul anului pentru că era cea mai bună pentru a scăpa de sistemul imunitar. Dar, în cele din urmă, Delta care se răspândea mai rapid a fost cea care a pus stăpânire pe lume.

Profesorul Ravi Gupta, de la Universitatea din Cambridge, a spus: „Beta a fost o evadare imună și nimic altceva, Delta a avut infecțiozitate și o evadare imunitară modestă, aceasta poate avea ambele în grade ridicate”.

Studiile științifice din laborator vor oferi o imagine mai clară, dar răspunsurile vor veni mai repede din monitorizarea virusului în lumea reală.

Este încă devreme să tragem concluzii clare, dar există deja semne care provoacă îngrijorare.

Au fost 77 de cazuri pe deplin confirmate în provincia Gauteng din Africa de Sud, patru cazuri în Botswana și unul în Hong Kong (care este direct legat de călătoriile din Africa de Sud). Israel și Belgia au raportat, de asemenea, cazuri.

Cu toate acestea, există indicii că varianta s-a răspândit și mai larg

Această variantă pare să dea rezultate ciudate (cunoscute sub numele de abandon al genei S) în testele standard și care pot fi folosite pentru a urmări varianta fără a face o analiză genetică completă.

Aceasta sugerează că 90% din cazurile din Gauteng ar putea fi deja cauzate de această variantă și „s-ar putea să fie deja prezentă în majoritatea provinciilor” din Africa de Sud.

Dar asta nu ne spune dacă se răspândește mai repede decât Delta, este mai gravă sau în ce măsură poate sustrage protecția imunitară care vine de la vaccinare.

De asemenea, nu ne spune cât de bine se va răspândi varianta în țările cu rate de vaccinare mult mai mari decât cele 24% din Africa de Sud care este complet vaccinată, deși un număr mare de oameni din țară au avut COVID.

Deci, deocamdată, am rămas cu o variantă care ridică preocupări semnificative în ciuda unor găuri uriașe în cunoștințele noastre și care trebuie urmărită îndeaproape și care pune întrebări profunde despre ce să facem și când. Lecția pandemiei este că nu poți aștepta întotdeauna până când ai toate răspunsurile.

×
Parteneri
Florin Piersic a fost transferat la Terapie Intensivă!
x close