Antena 3 CNN Coronavirus Autoritățile sunt în alertă. Noua variantă Omicron nu este depistată de testele PCR

Autoritățile sunt în alertă. Noua variantă Omicron nu este depistată de testele PCR

Autoritățile sunt în alertă, după ce o nouă versiune ”invizibilă” a Omicron a apărut. Aceasta nu poate fi distinsă de alte variante cu ajutorul testelor RT-PCR.

Autoritățile sunt în alertă. Noua variantă Omicron nu este depistată de testele PCR
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    08 Dec 2021   •   09:10

Noua tulpină are multe mutații în comun cu Omicron standard, însă îi lipsește o anumită modificare genetică ce ar trebui să permită testelor PCR de laborator să fie folosite ca mijloc pentru a găsi cazurile probabile.

Cu toate acestea, varianta poate fi detectată ca fiind coronavirus prin toate testele obișnuite, poate fi identificată ca variantă Omicron prin teste genomice, dar cazurile probabile nu sunt semnalate de testele RT-PCR de rutină care dau rezultate mai rapide.

”Este foarte puțin probabil să ajungem să avem rezultate fals negative”

Medicii cred însă că nu este cazul să intrăm în panică. 

”Mereu s-a vorbit de o variantă virală nouă, care nu ar fi detectată prin PCR. Și de fiecare dată s-a ajuns la concluzia că tot RT-PCR este cel care are acuratețea cea mai mare în momentul de față. Eu cred că în momentul de față este doar o ipoteză, dar este de luat în calcul. 

Cred însă că este destul de puțin probabil pentru că PCR-ul în general, când vorbim de acuratețe, vorbim de faptul că el se referă la mai multe regiuni din structura virusului. Deci este foarte puțin probabil să ajungem să avem rezultate fals negative, că despre ele vorbim. Poate într-un procent foarte mic, cum s-a întâmplat și la testele PCR din alte valuri ale pandemiei. Dar nu a existat niciodată până acum situația în care să avem probleme reale. Și nu cred că vor fi nici aici”, a declarat Adrian Marinescu, director medical la Institutul "Matei Balș" din Capitală.

Nu se știe cât de periculoasă este noua variantă

Experții sunt de părere că este mult prea devreme pentru a ști dacă noua formă de Omicron se va răspândi în același mod ca și varianta Omicron standard, însă este cunoscut faptul că versiunea „invizibilă" este distinctă din punct de vedere genetic și, prin urmare, se poate comporta diferit.

Noua variantă ”invizibilă” a fost observată pentru prima dată printre genomurile virusului Covid trimise în ultimele zile din Africa de Sud, Australia și Canada, dar este posibil ca aceasta să se fi răspândit deja la scară mai largă. Dintre cele șapte cazuri identificate până în prezent, niciunul nu se află în Marea Britanie.

Descoperirea a fost făcută în condițiile în care numărul cazurilor de variantă originală Omicron detectate în Marea Britanie a crescut cu 101, ajungând la 437 într-o singură zi, iar Scoția a anunțat revenirea la munca la domiciliu, conform The Guardian, citat de Mediafax. 

Mai mult decât atât, premierul britanic a declarat în fața cabinetului că Omicron pare să fie mai transmisibil, iar oficialii au recunoscut că acest lucru va avea consecințe asupra impactului său și asupra probabilității ca alte restricții să fie necesare.

Omicron ar fi mai contagios decât Delta

La reuniunea de marți a cabinetului, Boris Johnson le-a spus miniștrilor că „primele indicii" arată că Omicron este mai transmisibil decât varianta dominantă existentă, Delta.

Purtătorul de cuvânt al lui Johnson a declarat că următorul pas a rămas posibila impunere a așa-numitului plan B, adică certificatul de vaccinare și munca de acasă, acolo unde este posibil.

Descoperirea noii forme de Omicron i-a determinat pe cercetători să împartă descendența B.1.1.529 în Omicron standard, cunoscut sub numele de BA.1, și noua variantă, cunoscută sub numele de BA.2.

„Există două descendențe în Omicron, BA.1 și BA.2, care sunt destul de diferențiate din punct de vedere genetic", a declarat profesorul Francois Balloux, directorul Institutului de Genetică al University College London: „Cele două descendențe se pot comporta diferit".

×
Subiecte în articol: omicron
Parteneri
Cum denunți polița RCA Euroins, pas cu pas
x close