Antena 3 CNN Coronavirus Ce este parosmia, cel mai nou semn al infecției COVID. Medic: ”Este un simptom foarte ciudat!”

Ce este parosmia, cel mai nou semn al infecției COVID. Medic: ”Este un simptom foarte ciudat!”

Este un lucru deja cunoscut că printre cele mai frecvente simptome ale coronavirusului se numără pierderea gustului și a mirosului. Însă din ce în ce mai multe persoane se confruntă cu mirosuri neplăcute pentru luni de zile după vindecare.

Ce este parosmia, cel mai nou semn al infecției COVID. Medic: ”Este un simptom foarte ciudat!”
Sursa foto: pexels
de Laura Dinu    |    26 Ian 2021   •   13:50

O mulțime de pacienți susțin că, după ce s-au vindecat de COVID-19, percep mirosurile diferit, extrem de neplăcut. Aceștia spun că totul miroase a pește, sulf, sau tot felul de izuri ciudate. 

Afecțiunea poartă numele de parosmie, adică o modificare a mirosului și poate afecta pacienții vindecați, indiferent de vârstă. 

Nirmal Kumar, profesor și medic ORL,  spune că este un simptom ”unic și foarte ciudat”. 

Profesorul Kumar a fost printre primii medici care au descoperit anosmia (pierderea mirosului) ca indicator al infectării cu coronavirus, chiar din luna martie a anului trecut. Acesta a cerut ca pierderea mirosului să fie adăugată pe lista oficială a simptomelor COVID-19, cu câteva luni înainte să se întâmple acest lucru. 

Însă, acum, profesorul spune că, în rândul a mii de pacienți tratați pentru anosmie pe termen lung după infecția cu COVID-19, o mare parte se confruntă cu parosmie. Acesta a explicat pentru Sky News că pacienții ”experimentează halucinații olfactive”, ceea ce înseamnă că „simțul mirosului este distorsionat și extrem de neplăcut”. Medicul a adăugat că este o problemă ”foarte deranjantă pentru pacienți, care afectează semnificativ calitatea vieții acestora”. 

COVID lung este un termen care descrie efectele coronavirusului care pot continua săptămâni sau luni după boala inițială.

”Acest virus are o afinitate pentru nervii cranieni și, în special, pentru nervul care controlează simțul mirosului. Dar, probabil, afectează și alți nervi și afectează, credem noi, neurotransmițătorii - mecanismele care trimit mesaje către creier. Unii oameni raportează halucinații, tulburări de somn, modificări ale auzului”, a mai spus medicul, potrivit news.sky.com.

 

×
Subiecte în articol: parosmie
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close