Antena 3 CNN Coronavirus Raed Arafat: "Pe moment se întâmplă să nu găsești loc pentru pacienți. Nu avem de ce să ascundem" | VIDEO

Raed Arafat: "Pe moment se întâmplă să nu găsești loc pentru pacienți. Nu avem de ce să ascundem" | VIDEO

Dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne și Dr. Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, au anunțat luni că deja s-au identificat 50 de paturi suplimentare ATI în București și că se deschid deja mai multe unități mobile în Capitală și în alte regiuni din țară.

Raed Arafat: "Pe moment se întâmplă să nu găsești loc pentru pacienți. Nu avem de ce să ascundem" | VIDEO
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    15 Mar 2021   •   18:01

Ministerul de Interne și cel al Sănătății au căutat soluții după ce România a rămas încă de duminică seară fără locuri pe secțiile ATI ale spitalelor din toată țara.

Șeful DSU Raed Arafat a anunțat că va fi crescută capacitatea de tratare a pacienților în secțiile de ATI din unitățile sanitare COVD și suport COVID odată cu instalarea unor unități mobile în Bucuresti dar si cu redeschiderea unitatii de la Lețcani din Iași

"Există o scădere între noiembrie și acum (n.r. paturi ATI). Scăderea poate fi explicată prin faptul că spitalul din Lețcani din Iași a fost închis. Acum se lucrează pe redeschidere, ceea ce înseamnă o creștere a numărului de paturi ATI.

La București noi am adus prima unitate mobilă ATI la Sf. Ioan și se lucrează pe instalarea ei. Și mai aducem una la Victor Babeș. Vor fi trei, pe lângă cea de la Marius Nasta.

Sunt peste 1800 de medici de Terapie Intensivă.  Cu tot cu rezidenți sunt peste 2000. Sunt medici pensionari care au venit și ajută.

Astăzi avem incidența în București ceva mai mică decât ieri. Deja s-au luat măsurile care sunt pentru peste 3 la mie. Alte măsuri, la acest moment, nu sunt prevăzute. Noi nu dorim să se carantineze, nu dorim să ajungem acolo. Revin cu apelul să respectăm regulile toți."

Raed Arafat: Pe moment se întâmplă să nu găsești loc pentru pacienți. Nu avem de ce să ascundem

"Pe moment se întâmplă să nu găsești loc pentru pacienți. Nu avem de ce să ascundem. Rămâne pacientul într-un loc. Dacă este într-un loc nepotrivit îl mutăm pe o Unitate de Primiri Urgențe unde poate să primească oxigen.

Ne lovim de refuzul familiilor bolnavilor de a-i transferă la alt spital unde se găsește loc la ATI.

Sistemul medical poate să fie flexibil. Mai avem paturi care sunt pentru celelalte cazuri. Și echipamente, ventilatoare, materiale sanitare, tot există. Dacă vrei să mai crești, se pot găsi soluții."

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan: În București s-au găsit 50 paturi suplimentare la Terapie Intensivă și 140 la terapie intermediară

"Ceea ce dorim să facem a fost că pe lângă paturile actuale AȚI dedicate pacienților cu COVID să avem acces la paturi suplimentare în spitale unde infrastructură o permite.

Diferenta de supraviețuire și letalitate o face tocmai o îngrijire corectă în unități ATI.

La nivel de București avem un surplus identificat de aprox 50 paturi ATI și 140 de paturi terapie intermediară.

Cu ajutorul DSU se caută variante de medici ATI care pot fi detașați în unități COVID."

Comunicat de presă

Ministerul Sănătății, măsuri pentru creșterea capacităților de tratare a pacienților infectați cu SARS-CoV-2 în secțiile de terapie intensivă

Ministerul Sănătății a organizat astăzi, 15 martie a.c., două videoconferințe cu managerii spitalelor din București și Ilfov, respectiv de la nivel județean în care s-au analizat măsuri privind creșterea capacităților de tratare a pacienților COVID-19 în secțiile de terapie intensivă. La videoconferințe au participat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, secretarul de stat pentru asistență medicală din Ministerul Sănătății, dr Andreea Moldovan, reprezentanţi ai Departamentului pentru Situații de Urgență, ai Direcției de Sănătate Publică București, medici epidemiologi și medici de terapie intensivă.

În urma discuțiilor, s-a decis ca 47 de paturi ATI pentru adulți, 4 paturi de terapie intensivă neonatală și aproximativ 140 de paturi de terapie intermediară destinate pacienților cu COVID-19 să fie suplimentate în unitățile sanitare din București.

De asemenea, Ministerul Sănătății a subliniat necesitatea reorganizării circuitelor COVID-19 și non-COVID-19 în unitățile sanitare și a solicitat managerilor de spitale să identifice, în colaborare cu direcțiile de sănătate publică, toate soluțiile pentru avizarea, în regim de urgență, a noi circuite în spitale în vederea creșterii capacității de tratare a pacienților COVID-19 aflați în stare gravă.

Totodată, s-a discutat despre posibilitatea de evaluare a pacienților COVID-19 și în alte spitale față de cele desemnate în prezent, astfel încât să scadă presiunea existentă pe unitățile sanitare din prima linie. O altă măsură discutată a fost legată de posibilitatea redistribuirii personalului medical și suplimentarea acestuia în secțiile de terapie intensivă unde există un deficit de personal.

În cursul zilei de mâine, vor fi reluate discuțiile privind numărul de paturi de terapie intensivă și terapie intermediară la nivelul spitalelor județene.

Ministerul Sănătății atrage atenția că, pentru prevenirea îmbolnăvirilor, alături de vaccinare, este nevoie în continuare de respectarea regulilor de distanțare socială, de igienă, purtarea măștii în spații publice, la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun.

Ministerul Sănătății îndeamnă persoanele cu simptome să se adreseze de urgență medicului de familie sau autorităților medicale pentru testare și luare în evidență și să evite automedicația, astfel încât să nu se ajungă la dezvoltarea de forme grave ale bolii care să necesite internare în secțiile de terapie intensivă.

Bilanţ COVID-19 în România, 15 martie 2021. 1.225 persoane internate la ATI

Până astăzi, 15 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 862.681 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

787.392 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.972 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.  

Până astăzi, 21.565 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 14.03.2021 (10:00) – 15.03.2021 (10:00) au fost raportate 82 de decese (43 bărbați și 39 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Teleorman, Timiș, Ilfov și București.

Dintre acestea, 2 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 9 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 25 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 27 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 19 decese la categoria de peste 80 de ani.

Județe în scenariul roșu azi:

Timis - 5,33
Ilfov - 4,53
Bucuresti - 3,88
Brasov - 3,69
Cluj - 3,36

80 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 2 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 11.238. Dintre acestea, 1.225 sunt internate la ATI. 

Rata de pozitivare 24.32% - 1 din 4 teste, pozitiv 

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 6.335.187 de teste RT-PCR și 439.375 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 7.089 de teste RT-PCR (5.474 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 1.615 la cerere) și 5.128 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 54.507 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 14.588 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 52.305 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 88 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.275 de apeluri la numărul unic de urgență 112.

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close