Antena 3 CNN Coronavirus Raed Arafat: ''Nu retragem testele rapide din farmacii''

Raed Arafat: ''Nu retragem testele rapide din farmacii''

Raed Arafat dă asigurări că testele rapide nu vor fi retrase din farmacii. Deşi rezultatele provenite în urma verificării cu astfel de teste antigen nu sunt raportate în totalitate, ele menţin totuşi situaţia sub control, spune şeful DSU.

Raed Arafat: ''Nu retragem testele rapide din farmacii''
Sursa foto: Hepta
de Iulia Gorgorin    |    22 Ian 2021   •   20:00

Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat vineri că testel rapide nu vor fi retrase din farmacii.

Raed Arafat: ''Este o soluţie de autocontrol''

''Dacă să retragem testele vândute în farmacii s-ar putea ca cei care se testează pentru simptome ușoare să nu se mai testeze. Preferabil să se testeze și să rămână acasă, decât să nu se testeze deloc. Deci retragerea testelor rapide de la farmacii și păstrarea lor numai pe linie oficială, nu garantează că toți care au simptome și care sunt curioși dacă sunt pozitivi sau nu vor merge la testare. Este o soluţie totuşi, măcar de autocontrol, că dacă m-am văzut că sunt pozitiv, măcar să stau acasă şi să mă izolez de familia mea ”, afirmă șeful DSU.

De asemenea, Raed Arafat mai spune că un rezultat pozitiv la un test rapid „înseamnă că ești sigur-sigur” pozitiv, dar şi că purtatul măștii de protecție rămâne obligatoriu „o perioadă de timp”.

Raed Arafat: Noua tulpină de COVID nu provoacă simptome mai grave

Raed Arafat a comentat şi situaţia apariţiei a două noi cazuri de infectare, în Bucureşti, cu noua tulpină de coronavirus.

"Decizia este a colegilor de la Ministerul Sănătății, INSP, Spitalul Balș, sunt trei instituții care pot să secvențieze. Cu cât secvențiem mai mult, cu cât știm mai mult care este de fapt tipologia care există în România. Secvențierea nu are un impact asupra tratamentului sau asupra a ce medicamente prescriem bolnavului sau așa mai departe.

Inclusiv tulpina nouă nu aduce simptome sau nu aduce o boală mai gravă, doar că este mai contagioasă și aduce un număr mai mare de persoane infectate”, a indicat Raed Arafat.

Întrebat de jurnaliști cât înseamnă în realitate depistarea celor două noi cazuri, secretarul de stat spus că acest lucru se va stabili în urma anchetelor epidemiologice, dar că este posibil ca fiecare caz să fi dus la infectarea altor 2,3 persoane.

×
Subiecte în articol: Raed Arafat teste rapide
Parteneri
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români
x close