Antena 3 Coronavirus Dorel Săndesc, medic ATI: Medicii sunt epuizaţi psihic de culpabilizarea la grămadă. "E o suferinţă cruntă... "

Dorel Săndesc, medic ATI: Medicii sunt epuizaţi psihic de culpabilizarea la grămadă. "E o suferinţă cruntă... "

de Adrian Iclozan    |    12 Oct 2020   •   14:10
Dorel Săndesc, medic ATI: Medicii sunt epuizaţi psihic de culpabilizarea la grămadă. "E o suferinţă cruntă... "
Sursa foto: Pixabay.com

Medicul ATI Dorel Săndesc a explicat, într-o intervenţie la Antena 3, cum sunt afectaţi cei care lucrează la Terapie Intensivă de sindromul epuizării (burnout) dar şi de criticile nediferenţiate la adresa corpului medical, ai cărui membri, glorificaţi la începutul pandemiei, au ajuns să fie "demonizaţi".

Principala sursă de stres pentru medici rămâne, însă, degradarea stării pacienţilor care fac forma severă de infecţie cu COVID şi care îşi păstrează starea de conştienţă până în pragul inevitabilului.

"Este o suferinţă cruntă, acest dramatism al faptului că ei (pacienţii ATI) sunt într-o stare foarte gravă. Vedem că şansele lor sunt foarte mici, dar au acest sindrom, 'happy hypoxemia' (scăderea severă a oxigenării sângelui fără ca pacientul să realizeze acest lucru, n.r.), vedem că ei sunt conştienţi în ciuda suferinţei lor. Acest lucru este cea mai mare povară, cea mai mare apăsare pentru personalul medical şi principala sursă de burnout (epuizare, n.r.), cu toate faţetele sale, pe care personalul ATI o resimte foarte puternic. În acest context, reacţiile publice care culpabilizează la grămadă personalul medical - care, de la 'eroizat', a ajuns demonizat, contribuie la accentuarea acestei stări psihice a personalului medical", a spus Dorel Săndesc.

 


 

×
Subiecte în articol: Dorel Săndesc ati suferinta

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close