Antena 3 CNN Coronavirus Studii noi arată că Evusheld are eficacitate robustă și oferă prevenție pe termen lung împotriva COVID-19

Studii noi arată că Evusheld are eficacitate robustă și oferă prevenție pe termen lung împotriva COVID-19

Analize noi din două studii de fază III cu produsul AZD7442 pentru COVID-19 efectuate la populații de pacienți la risc înalt de infecție cu COVID confirmă eficacitatea robustă și prevenția pe termen lung. 

Studii noi arată că Evusheld are eficacitate robustă și oferă prevenție pe termen lung împotriva COVID-19
Sursa foto: Amilcar Orfali/Getty Images
de Redacția Antena 3    |    30 Noi 2021   •   11:54

Studiul de prevenție cu analiza datelor la șase luni a arătat că AZD7442, prima combinație de anticorpi cu durată lungă de acțiune determină reducerea cu 83% a riscului de boală COVID-19 simptomatică, fără forme severe sau decese asociate.

Un alt studiu de evaluare a tratamentului a arătat reducerea riscului de boală COVID- 19 severă sau deces cu 88%, atunci când tratamentul se administrează în interval de 3 zile de la debutul simptomelor 

Datele noi de evaluare a tratamentului cu AZD7442 în COVID-19 din studiile de fază III PROVENT (de prevenție) și TACKLE (cu administrare în ambulator) au indicat eficacitatea puternică a dozei unice cu administrare intra-musculară (IM) a combinației de anticorpi cu durată lungă de acțiune. 

Într-o analiză efectuată în studiul PROVENT aflat în derulare, care evaluează o perioadă mediană de urmărire a participanților de 6 luni, o singură doză de 300 mg de AZD7442 cu administrare IM a determinat reducerea riscului de dezvoltare a bolii COVID-19 simptomatice cu 83% comparativ cu placebo. 

Se consideră că aproximativ 2% din populația globală are un risc crescut de a prezenta răspuns inadecvat la administrarea unui vaccin anti-COVID-19. Sunt incluși aici pacienții cu cancere hematologice sau alte cancere, care efectuează chimioterapie; pacienții care efectuează dializă, cei care primesc tratament după transplant de organ sau care utilizează medicamente imunosupresoare pentru boli ca scleroza multiplă și artrita reumatoidă.

Studiul PROVENT cu AZD7442 este primul studiu de fază III cu design prospectiv care evaluează un anticorp monoclonal pentru profilaxia pre-expunere a bolii COVID-19 simptomatice, cu includerea țintită a pacienților cu risc înalt și imunocompromiși. Mai mult de 75% dintre participanții în studiul PROVENT au prezentat la momentul inițial comorbidități care îi încadrau în categoria cu risc înalt pentru boală COVID-19 severă dacă s-ar fi infectat, inclusiv pacienți imunocompromiși care puteau dezvolta un răspuns imun scăzut după vaccinare. 

La pacienții tratați cu AZD7442 nu s-au raportat cazuri de boală COVID-19 severă sau decese asociate COVID-19 la niciuna din cele două analize, primară și la 6 luni. În brațul cu placebo au fost raportate suplimentar alte două cazuri de boală COVID-19 severă la evaluarea de la 6 luni, cu un total de cinci cazuri de boală COVID-19 severă și două decese asociate COVID. 

O analiză exploratorie a studiului TACKLE cu tratament administrat în ambulator la pacienți cu boală COVID-19 ușoară sau moderată a arătat că o doză de AZD7442 de 600 mg cu administrare IM a determinat reducerea riscului de dezvoltare a bolii COVID-19 severe sau deces (de orice cauză) cu 88% comparativ cu placebo la pacienți cu simptomatologie prezentă de 3 zile sau mai puțin la momentul tratamentului. 

În total, 90% dintre participanții din studiul TACKLE au provenit din populații cu risc înalt de progresie la boală COVID-19 severă în cazul infectării, inclusiv pacienți cu comorbidități. 

Atât în studiu PROVENT, cât și în studiul TACKLE, tratamentul cu AZD7442 a fost, în general, bine tolerat. Nu au fost identificate semnale noi de siguranță în analiza de 6 luni din studiul PROVENT. 

Aceste rezultate convingătoare îmi dau încredere că această combinație cu anticorpi cu durată lungă de acțiune le poate asigura pacienților vulnerabili protecția pe termen lung de care au urgent nevoie pentru a reveni la viața lor de zi cu zi. Important, protecția cu durată de 6 luni s-a menținut în pofida apariției valului de infecții cu varianta Delta în rândul acestor pacienți cu risc înalt care pot să nu mai răspundă adecvat la vaccinare” e explicat Hugh Montgomery, profesor de terapie intensivă la Universitatea UCL din Londra (University College London), Marea Britanie și investigator principal în studiul cu AZD7442 a menționat: 

“AZD7442 este singurul tratament pe bază de anticorpi cu durată lungă de acțiune cu date provenite din studii de fază III care demonstrează beneficiul unei doze atât în profilaxia pre-expunere, cât și în tratamentul bolii COVID-19. Aceste date noi se adaugă dovezilor în creștere care susțin potențialul de diferențiere semnificativă al tratamentului cu AZD7442 în prevenția și tratamentului bolii COVID-19. Facem progrese cu depunerea documentației în vederea aprobării la nivel global și așteptăm cu interes să asigurăm o nouă și importantă opțiune terapeutică împotriva SARS-CoV-2 cât mai repede posibil” a precizat și Mene Pangalos, Vice-președinte executiv, Departamentul Cercetare și Dezvoltare Biofarmaceutice, AstraZeneca.

Rezultatele integrale din studiile PROVENT și TACKLE vor fi trimise spre publicare în jurnale medicale recenzate de experți și vor fi prezentate la o conferință medicală viitoare. 

Pe 5 octombrie 2021, Compania a anunțat că a depus o solicitare către Agenția Americană a Alimentelor și Medicamentelor (FDA) în vederea autorizării în regim de urgență a utilizării tratamentului cu AZD7442 pentru profilaxia COVID-19. 

AstraZeneca a fost de acord să furnizeze Guvernului Statelor Unite ale Americii 700000 de doze de AZD7442 în cazul în care FDA aprobă autorizarea în regim de urgență și a încheiat acorduri de livrare și către alte țări. 

Ce este Evusheld®, o combinație de anticorpi cu durată lungă de acțiune

AZD7442 (Evusheld®) este o combinație de doi anticorpi cu durată lungă de acțiune - tixagevimab (AZD8895) și cilgavimab (AZD1061) – derivați din limfocitele B donate de pacienți aflați în convalescență după infecția cu SARS-CoV-2 virus. 

Descoperiți la Centrul Medical Universitar Vanderbilt și cu drepturi de utilizare acordate AstraZeneca în iunie 2020, anticorpii monoclonali umani se leagă de situsuri distincte de la nivelul proteinei spike a SARS- CoV-2 și au fost optimizați de AstraZeneca cu extinderea timpului de înjumătățire și legare redusă de receptorul Fc și complementul C1q. Extinderea timpului de înjumătățire determină triplarea durabilității acțiunii comparativ cu anticorpii convenționali și poate determina până la 12 luni de protecție față de COVID-19 după o singură administrare, datele din studiul de fază III PROVENT arată că protecția durează cel puțin 6 luni, în timp ce studiul de fază I a arătat titruri ridicate de anticorpi neutralizanți pe o perioadă de cel puțin 9 luni.

Legarea redusă de receptorul Fc are scopul de a minimiza riscul de intensificare a bolii determinată de anticorpi – un fenomen în care anticorpii specifici anti-virus promovează, în loc să inhibe, infecția și/sau boala.

Totodată, AZD7442 este explorat și ca tratament potențial pentru pacienții spitalizați cu COVID-19, ca parte din studiul ACTIV-3 derulat de Institutul Național de Sănătate și într-un alt studiu de evaluare a tratamentului la pacienții spitalizați. 

Tratamentul cu AZD7442 este dezvoltat cu sprijin din partea Guvernului Statelor Unite ale Americii, inclusive cu fonduri federale provenite de la Departamentul de Sănătate și Resurse Umane; Biroul Secretarului Adjunct de Pregătire și Răspuns; Autoritatea Biomedicală de cercetare avansată și dezvoltare în parteneriat cu Departamentul de Apărare; Biroul Executiv al Programului Comun pentru Apărare Chimică, Biologică, Radiologică și Nucleară, sub contractul cu numărul W911QY-21-9-0001. 

Datele din cercetările preclinice au arătat că anticorpii cu durată lungă de acțiune au avut capacitatea de a bloca legarea virusului SARS-CoV-2 de celulele gazdă și au asigurat protecția împotriva infecției pe modelele celulare și animale ale bolii. Rezultatele suplimentare in vitro demonstrează că AZD7442 neutralizează variantele virale recent apărute ale SARS-CoV-2, inclusiv variantele Delta și Mu. 

×
Subiecte în articol: Evusheld
Parteneri
ANRE vrea să majoreze tarifele de distribuție a energiei de la 1 aprilie
x close