Antena 3 CNN Coronavirus Un studiu italian a stabilit cât durează anticorpii pacienţilor care s-au vindecat de COVID

Un studiu italian a stabilit cât durează anticorpii pacienţilor care s-au vindecat de COVID

Un studiu realizat în Italia a reuşit să determinte durata minimă a anticorpilor dezvoltaţi de pacienţii care s-au vindecat de COVID, indiferent de gravitatea bolii, de vârsta pacienților sau de prezența unor afecțiuni prealabile.

Un studiu italian a stabilit cât durează anticorpii pacienţilor care s-au vindecat de COVID
Sursa foto: Getty
de Adrian Iclozan    |    11 Mai 2021   •   15:58

Astfel, anticorpii neutralizanți împotriva SARS-CoV-2 persistă în organismul pacienților care au trecut prin boală cel puțin 8 luni de la infecția în majoritatea cazurilor, arată studiul realizat de spitalul milanez San Raffaele şi de Institutul Superior de Sănătate (ISS), relatează Argerpres, care citează agenţia EFE.

Pe baza monitorizării a 162 de pacienți testați pozitiv la SARS-CoV-2, cu simptome diferite, studiul conchide că anticorpii rămân în organism timp de 8 luni, indiferent de gravitatea bolii, de vârsta pacienților sau de existența unor patologii prealabile.

Primele mostre de sânge prelevate au corespuns perioadei martie-aprilie 2020, în timp ce ultimele au fost recoltate în noiembrie.

"După opt luni de la diagnostic, sunt doar trei pacienți care nu au mai răspuns pozitiv la testul de anticorpi", au arătat autorii studiului, care a fost publicat marți de revista științifica Nature Communications.

Studiu italian: aproape 80% dintre pacienții lotului de studiu au dezvoltat anticorpi specifici infecției cu SARS-CoV-2

79% dintre persoanele analizate au produs anticorpi în primele săptămâni de la începerea simptomelor.

"Pacienții care nu pot produce anticorpi neutralizanți în prima săptămână după infectare trebuie identificați şi tratați la timp, deoarece riscă să dezvolte forme mai grave ale bolii", a precizat Gabriella Scarlatti, directoarea departamentului de boli virale de la spitalul San Raffaele din Milano.

Autorii cercetării arată că rezultatele au implicații atât în privința gestionării clinice a bolii pacientului cât şi în frânarea pandemiei.

Studiul a analizat şi reactivarea anticorpilor în fața virusului sezonier, responsabil cu gripa, şi a concluzionat că aceștia "recunosc parțial noul coronavirus şi se pot reactiva după infecție, deși nu sunt eficienți în neutralizarea lui".

Este o veste bună, întrucât că exista temerea ca acest tip de anticorpi, dezvoltați de organismul uman ca reacție la gripă, ar putea încetini dezvoltarea anticorpilor specifici împotriva SARS-CoV-2 şi ar avea efecte negative în timpul bolii.

×
Subiecte în articol: anticorpi COVID-19 Italia
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close