Antena 3 CNN Coronavirus Mutațiile COVID extrem de periculoase. Diferențele celor 3 tulpini existente în România. Dr. Țincu: ”S-ar putea să avem nevoie de noi vaccinuri”

Mutațiile COVID extrem de periculoase. Diferențele celor 3 tulpini existente în România. Dr. Țincu: ”S-ar putea să avem nevoie de noi vaccinuri”

Andreea Cigolea, realizatorul emisiunii "Sfat de sănătate", a prezentat în cadrul emisiunii "Punctul de întâlnire", moderată de Radu Tudor, la Antena 3 de ce sunt importante mutaţiile virusului SARS-COV-2 şi de ce ar trebui să le luam în serios.

Mutațiile COVID extrem de periculoase. Diferențele celor 3 tulpini existente în România. Dr. Țincu: ”S-ar putea să avem nevoie de noi vaccinuri”
de Andreea Cigolea    |    09 Mar 2021   •   21:05

Dupa aproape 1 an, virusul SARS-CoV-2 a îmbolnavit în toata lumea peste 90 de milioane de oameni, dintre care cel putin 2 milioane au decedat.

Pe masură ce s-a adaptat, dacă putem spune aşa, virusul a suferit mutatii transformându-se în mai multe grupuri majore sau tulpini.

Analizele au aratat că până în prezent sunt 8 tulpini principale ale SARS-CoV-2 

Totuşi de ce sunt importate mutaţiile şi de ce ar trebui să le luam în serios? În Romania, până în acest moment au fost detectate 3 tulpini: cea britanică, africană şi braziliană. Se crede ca varianta britanică are o rată de transmitere mult marită comparativ cu celelalte variante. Până în prezent nu s-a stabilit că ar fi o cauză o mortalitate mai mare sau ca ar fi influenţată diferit de vaccinurile existente pe piaţă.

"Mutațiile virusului SARS-COV-2 devin importante din cel puțin două motive. În primul rând, că aceste variante virale încearcă să scape de mecanismele noastre imunitare, iar pe de altă parte toate aceste mutații succesive au un scop acela, de a îmbunătăți performanța virală.

Virusul dorește să se transmită ca mai mare rapiditate pentru că până la urmă există o inteligență virală. Acest lucru s-a întâmplat cu toate cele trei variante virale, fie că discutăm de varianta bitanică sau africană, sau braziliană.

De ce devine riscant să tot aibă mutații, pentru că la un moment dat, una din această mutații poate să afecteze tocmai proteina de suprafață, proteina Spike împotriva căreia noi am dezvoltat aceste vaccinuri. Dacă această modificare apare și această proteină dispare și este înlocuită cu o altă proteină va trebui să dezvoltăm alte vaccinuri", a spus pentru Antena 3, medicul Radu Ţincu, şef secţie ATI Spitalul Floreasca.

OMS: Tulpina sud-africană a virusului SARS-CoV-2 nu este mai letală decât celelalte

De asemenea vaccinurile anti-COVID-19 ale unor producători ca Johnson&Johnson sau AstraZeneca au o eficacitate mai mare împotriva acestei variante. Varianta braziliană are aceeaşi mutaţie ca şi varianta din Africa de Sud care poate ajuta virusul să se sustragă părţilor sistemului imunitar numite anticorpi.

Veşti bune: Vaccinul de la Pfizer, mult mai eficient ca celelalte în lupta cu tulpina braziliană

Vestea bună este că vaccinul de la Pfizer e mult mai eficient ca celelalte în lupta cu tulpina braziliană. La noi în ţara avem în momentul de faţa 378 de cazuri de infectare cu tulpina din Marea Britanie, două cazuri de îmbolnavire cu cea sud-africană şi alte două cu cea braziliană. În concluzie, nu există dovezi că oricare dintre noile variante ar cauza o boală COVID mult mai gravă pentru majoritatea persoanelor care se infectează.

×
Subiecte în articol: România
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close