Antena 3 CNN Coronavirus U.E. ameninţă că sistează exporturile de vaccin AstraZeneca în Marea Britanie. Ministru francez: "Cooperare, da. Şantaj, nu!"

U.E. ameninţă că sistează exporturile de vaccin AstraZeneca în Marea Britanie. Ministru francez: "Cooperare, da. Şantaj, nu!"

Uniunea Europeană intenţionează să interzică exporturile de vaccinuri produse de compania anglo-suedeză AstraZeneca până când vor fi onorate obligaţiile contractuale, în contextul tensiunilor cu Marea Britanie.

U.E. ameninţă că sistează exporturile de vaccin AstraZeneca în Marea Britanie. Ministru francez: "Cooperare, da. Şantaj, nu!"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    26 Mar 2021   •   21:49

"Ne vom asigura că vaccinurile produse de această companie rămân în Europa, până onorează contractul", afirmă Thierry Breton, comisarul UE pentru Afaceri Interne, potrivit agenţiei DPA şi publicaţiei Süddeutsche Zeitung.

"Ne aşteptăm ca vaccinurile produse pe teritoriul european să le fie livrate statelor europene", a declarat, la rândul său, Stella Kyriakides, comisarul UE pentru Sănătate.

Grupul farmaceutic anglo-suedez urma să livreze Uniunii Europene 120 de milioane de doze de vaccin anticoronavirus în primul trimestru, dar a livrat doar 30 de milioane de doze.

Din februarie, UE a exportat o treime din dozele de vaccin administrate în Marea Britanie

Uniunea Europeană a exportat aproximativ zece milioane de doze de vaccinuri anticoronavirus în Marea Britanie în perioada 1 februarie - 15 martie, dar nu a primit nicio doză din vaccinurile produse de compania AstraZeneca pe teritoriul britanic.

Uniunea Europeană a anunţat, miercuri, impunerea de restricţii suplimentare privind exporturile de vaccinuri, în contextul tensiunilor cu Marea Britanie.

"Obiectivul este ca firmele să îşi onoreze contractele cu UE înainte de a exporta în alte zone din lume", a argumentat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Sistemul aprobat de Uniunea Europeană în ianuarie prevede ca exporturile de vaccinuri anticoronavirus în afara spaţiului comunitar să aibă atât aprobarea statului UE de unde pleacă dozele şi cât şi aprobarea Comisiei Europene.

Acum, Comisia Europeană va înăspri condiţiile de export spre ţările care au propriile capacităţi de producţie de vaccinuri şi care nu exportă vaccinuri spre Uniunea Europeană.

Anumite ţări blochează exporturile de doze de vaccin anti-Covid-19 spre Uniunea Europeană "fie prin lege, fie prin aranjamente contractuale cu producători de vaccinuri", argumentează Comisia Europeană, care va introduce principiul "reciprocităţii" în relaţia cu astfel de ţări.

Franţa acuză Marea Britanie de şantaj

Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian a acuzat Guvernul Boris Johnson de şantaj.

"Avem nevoie de o relaţie de cooperare, dar nu putem continua în acest mod. Marea Britanie se laudă că a vaccinat multe persoane cu prima doză, dar acum susţine că are nevoie de noi livrări, pentru doza a doua. Nu pot recurge la şantaj", a subliniat Jean-Yves Le Drian.

Uniunea Europeană a exportat mai multe vaccinuri anti-Covid decât au administrat statele membre

Din data de 1 decembrie 2020, Uniunea Europeană a exportat 77 de milioane de doze ale vaccinurilor anti-Covid către 33 de țări din afara blocului comunitar, potrivit unei informaţii distribuite pe Twitter chiar de şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. În acelaşi timp, statele membre au primit un total de 88 de milioane de doze şi au reușit să inoculeze doar 62 de milioane de persoane din blocul comunitar

Numărul dozelor exportate de U.E. de la 1 februarie 2021 se ridică la 45 de milioane, 11 milioane din acestea ajungând în Marea Britanie, care este cel mai mare beneficiar. Pe listă urmează Canada, Japonia, Mexic, Arabia Saudită, Singapore, Chile, Turcia, Hong Kong și SUA.

În total, blocul comunitar a exportat 21 de milioane de doze în Marea Britanie, dintre care doar puțin peste un milion sunt produse de AstraZeneca. Informaţia a fost dezvăluită Bloomberg de un oficial al Comisiei Europene, la adăpostul anonimatului.

Informația include livrările trimise înainte de introducerea unui mecanism de autorizare a exporturilor la sfârșitul lunii ianuarie.

Marea Britanie a administrat în total aproximativ 31 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19 până în prezent, ceea ce înseamnă că în jur de două treimi dintre doze au sosit din Europa.

Sursa: Mediafax

×
Subiecte în articol: Marea Britanie
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close