Antena 3 CNN Coronavirus Dr. Valeriu Gheorghiță: Pe 26 decembrie va fi livrată prima tranşă de 10.000 de doze de vaccin

Dr. Valeriu Gheorghiță: Pe 26 decembrie va fi livrată prima tranşă de 10.000 de doze de vaccin

Președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea anti-COVID-19, col. dr. Valeriu Gheorghiță, a anunţat, vineri, că pe 26 decembrie va fi livrată prima tranşă simbolică de circa 10.000 de doze de vaccin, care, ulterior, vor fi distribuite la 10 spitale de linia I din ţară.

Dr. Valeriu Gheorghiță: Pe 26 decembrie va fi livrată prima tranşă de 10.000 de doze de vaccin
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    18 Dec 2020   •   15:30

El a fost prezent, vineri, la Centrul naţional de stocare a vaccinurilor anti-COVID, aflat la Institutul "Cantacuzino" din Bucureşti, şi a confirmat ce explicase anterior si Presedintele Iohannis: că mai întâi vor fi imunizaţi lucrătorii din sistemul medical, în etapa a II-a - populaţia la risc, pentru personalul esenţial, şi, în ultima etapă, populaţia generală.

"Este o facilitate pregătită să primească vaccinurile, după ce Agenţia Europeană a Medicamentului va elibera autorizarea condiţionată de punere pe piaţă. Din ceea ce noi ştim la momentul actual, pe 26 decembrie va fi livrată prima tranşă simbolică de circa 10.000 de doze, doze care, ulterior, vor fi distribuite către spitalele de linia unu, spitalele care au intrat în prima linie împotriva COVID-19 în această pandemie", a declarat Valeriu Gheorgiţă la evenimentul de prezentare a Centrului naţional de stocare a vaccinului COVID-19, la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino".

El a precizat că, în "imediata zi care urmează după livrarea primei tranşe, vaccinurile vor fi distribuite către aceste 10 unităţi sanitare".

"Ulterior, pe măsură ce calendarul de livrare va intra în funcţiune, vor fi livrate către celelalte unităţi sanitare, unde sunt înfiinţate centre de vaccinare, începându-se efectiv activitatea de vaccinare, conform strategiei", a mai spus oficialul.

Vaccinurile ar putea fi distribuite în țară cu avioanele Spartan ale Armatei

„Este foarte probabil să fie folosite atunci când vom avea o cantitate mare de vaccinuri chiar avioanele de la MApN, avioanele Spartan, care pot într-un timp scurt să asigure distribuirea vaccinurilor în cele 6 centre regionale. Nu întâmplător au fost alese centre regionale care au aeroport, tocmai pentru a avea la îndemnă această posibilitate”

Acesta a mai spus că la începutul săptămânii viitoare va începe distribuția în țară a ultracongelatoarelor în care vor fi depozitate vaccinurile.
„Începînd de luni vor fi distribuite aceste echipamente frigorifice către cele șase centre regionale, motiv pentru care dacă aici avem o capacitate de circa 1,5 milioane de doze pentru -80 de grade, în celelalte regiuni vom avea capacități de stocare între 150 de mii și 200 de mii de doze de vaccin per centru”, a spus Gheorghiță.

Vaccinarea se va face cu programare

"Lucrătorii din sistemul medical vor fi programaţi de către unităţile angajatoare, cei cu boli cronice şi persoanele peste 65 de ani vor fi programaţi prin medicul de familie şi prin intermediul direcţiilor de asistenţă socială din cadrul consiliilor locale.

Personalul esenţial va fi programat prin instituţiile angajatoare, iar populaţia generală va avea trei modalităţi diferite de programare - prin platforma unică, telefonic, individual prin sistemul online sau prin intermediul medicului de familie", a declarat Gheorghiţă.

Acesta a explicat și modul de administrare a vaccinului:
„Vaccinul se administrează în momentul de față, din tipurile de vaccin care vor primi autorizare, intramuscular, într-o schemă cu două doze, iar persoanelor sub 16 ani pentru moment nu există o indicație de utilizare, nu sunt suficiente date care să asigure această recomandare la acest moment”.

Lista spitalelor din România unde vor ajunge primele doze de vaccin anti-COVID-19

1. Brașov – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase

2. București – Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș“

3. București – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș“ (inclusiv secția externă modulară Pipera)

4. Cluj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Cluj-Napoca

5. Constanța- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Constanța

6. Dolj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș“, Craiova

7. Iași – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase

8. Maramureș – Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr Nicolae Rustea”, Baia Mare

9. Suceava – Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou“ Suceava

10. Timiș – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș“, Timișoara (inclusiv secția exterioară a acestui spital – secția clinică de recuperare cardiovasculară – din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timișoara).

×
Subiecte în articol: prima tranșă doze vaccin
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close