Antena 3 CNN Coronavirus Virgil Musta, vești neașteptate despre pandemie: ”Vom trece cu ușurință peste acest val. Nu vor fi atâtea decese”

Virgil Musta, vești neașteptate despre pandemie: ”Vom trece cu ușurință peste acest val. Nu vor fi atâtea decese”

Medicul infecționist Virgil Musta spune că vom trece de acest val cu ușurință, deoarece numărul de cazuri va crește rapid, dar vor fi forme ușoare și puține decese.

Virgil Musta, vești neașteptate despre pandemie: ”Vom trece cu ușurință peste acest val. Nu vor fi atâtea decese”
Sursa foto: Spitalul Victor Babeș Timișoara / Facebook
de Laura Dinu    |    06 Ian 2022   •   15:00

”Numărul de cazuri va crește foarte rapid, pentru că această tulpină este foarte contagioasă. De 70 de ori mai contagioasă decât tulpina Delta, care la rândul ei era contagioasă. Ăsta este un lucru neplăcut, pentru că va crea o mare presiune pe sistemul de sănătate. 

”Cazurile cresc repede, dar și scad, pentru că se epuizează”

Pe de altă parte, sunt și vești bune. Ați văzut, graficul creșterii și scăderii acestor cazuri este unul foarte scurt. În sensul că acestea cresc rapid, ajung la un număr foarte mare, aproape dublu decât numărul din celelalte valuri pandemice, dar și scad, pentru că se epuizează repede. 

A doua veste bună este că nu sunt atât de multe forme severe și decese. La francezi, la aproape 300.000 de cazuri, au aproximativ 100 de decese pe zi. În Anglia, la peste 200.000 de cazuri, au 60 și ceva de decese. 

”Studiile arată cu nu ar fi atât de patogen”

Aparent, studiile arată cu nu ar fi atât de patogen. Doar că trebuie să fim puțin precauți. Pentru că în aceste țări vaccinarea este undeva peste 80%. Noi avem puțin peste 40%.

Nici în bolile cu tulpina Delta nu prea apăreau forme severe la pacienții vaccinați, ci la pacienții nevaccinați. Vom vedea dacă ne vom încadra în statistici similare sau la noi totuși vor fi forme severe și decese”, a povestit medicul Vigil Musta la Antena 3. 

”Niciodată când ești pregătit și cât de pregătit ești”

”Peste o săptămână, două, vor crește foarte mult. Vedem deja că aproape se dublează în fiecare zi. Eu cred că nu știi niciodată când ești pregătit și cât de pregătit ești. Dar deja au început să se ia măsuri de restricție, ceea ce este foarte bine. Trebuie luate de acum și oamenii convinși să le respecte. Pentru că este un lucru esențial să mai limităm numărul de cazuri.

În al doilea rând, avem medicație. Avem anticorpi monoclonali care sunt mai mult sau mai puțin eficienți cu această nouă tulpină dar vor intra în țară antivirale care sunt foarte eficiente și care se vor putea da, probabil și la recomandarea medicului de familie, cu rețetă, în anumite centre. Și aceste medicamente, dacă pacienții se diagnostichează în primele 3-5 zile, pot fi date foarte eficient. Și atunci nu vor mai ajunge în forme severe sau critice de boală. 

”Oamenii trebuie să știe și trebuie informați corect”

Avem posibilități multe la ora actuală, cu câteva condiții. Oamenii să se diagnosticheze precoce. Adică de la primele semne de viroză, pe care unii o consideră o răceală banală, sau gripă, adică dacă te doare gâtul, faci febră, te doare capul, te dor mușchii, oasele, atunci este esențial să te testezi. 

Se pare că testele antigen sunt  mai puțin sensibile pentru tulpina Omicron. Deci recomandat este testul PCR. Dacă este pozitiv, imediat soliciți serviciile medicale pentru administrarea de medicație”, a povestit medicul Virgil Musta la Antena3. 

×
Subiecte în articol: Virgil Musta COVID-19 omicron
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close