Antena 3 CNN Români care dezvoltă România Turismul, sectorul dominat de antreprenori români

Turismul, sectorul dominat de antreprenori români

Turismul, sectorul dominat de antreprenori români
12 Iun 2017   •   14:38

În România, diferit de majoritatea țărilor din Uniunea Europeană și nu numai, turismul are o pondere aproape nesemnificativă în PIB (3%). Însă potențialul segmentului este mare. La fel și numărul de români care domină această industrie. 

Afacerile agențiilor de turism din România sunt în creștere, pe fondul creșterii numărului de turiști. Obținerea unor venituri mai mari le-a deschis românilor și mai mult apetitul pentru călătorii. Aproape că nu mai există zonă turistică din lumea aceasta pe unde să nu fi călcat picior de român. Călătorul cere, agenția de turism îl servește. Sau agenția propune, turistul alege. Oricum ar fi, numărul vacanțelor avute într-un an de majoritatea românilor crește. Pe lângă perioada de vară, iarna se poartă schiul și exoticele, primăvara și toamna city break-urile, în timp ce weekend-urile la munte sau la mare au intrat în reflex. În 2015, vânzările cumulate ale primelor 30 de agentii de turism din România au ajuns la 2,59 miliarde de lei (580 de milioane de euro), dintr-o piață totală a pachetelor de vacanță și călătorie estimată la circa un miliard de euro pe an. 

Clasamentul realizat de Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) în 2015 arată că primele poziții erau ocupate de Christian Tour, Happy Tour, Paravion, Paralela 45 și Vola.ro. Sunt companii cu tradiție în România. Unele au fost înființate imediat după 1990, altele în urmă cu 1213 ani și au în spate antreprenori tenace și perseverenți sau fonduri de investiții care le-au adus în top. În România nu au venit jucători mondiali din turism, companiile românești sau cu management străin din piață cresc împreună an de an, fără concurența străinilor și excelând fiecare pe domeniul ei. Businessul agențiilor de turism, alături de cel al hotelierilor, contribuie cu 2% la Produsul Intern Brut, la un număr de 12.000 de angajați, deși potențialul estimat de autoritățile europene din domeniu e de trei ori mai mare. 

Mai multe, în revista Români care dezvoltă România, disponibilă de joi, 1 iunie, la chioșcurile de presă din toată țara.

×
Subiecte în articol: turism
Parteneri
Marcel Boloş, planuri pentru creşterea TVA-ului în România
x close