Antena 3 CNN Economic 25 mai 2022, termenul-limită pentru Declarația Unică. Cum se completează Fomularul 212 şi ce amenzi riscă cei care nu-l depun

25 mai 2022, termenul-limită pentru Declarația Unică. Cum se completează Fomularul 212 şi ce amenzi riscă cei care nu-l depun

Mai este mai puţin de o zi până când românii pot depune Declaraţia Unică (DU) privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, adică Formularul 212. Dacă depăşesc acest termen, persoanele fizice riscă amendă cuprinsă între 50 de lei şi 500 de lei, potrivit legii.

25 mai 2022, termenul-limită pentru Declarația Unică. Cum se completează Fomularul 212 şi ce amenzi riscă cei care nu-l depun
Sursa foto: ANAF
de Georgiana Adam    |    24 Mai 2022   •   11:11

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) anunță că miercuri, 25 mai 2022, este termenul pentru depunerea acestui document.

Cine trebuie să depună Declaraţia unică (Formularul 212)

Declarația unică se completează şi se depune de persoanele fizice care în anul de impunere au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuții sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Declarația se completează și se depune și de către persoanele fizice care nu realizează venituri și care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.

Atât prin Formularul 230, cât și prin intermediul DU, contribuabilii pot dispune asupra destinației unei sume reprezentând până la 3,5% din impozitul datorat pentru susținerea entităților nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii și a unităților de cult, precum și pentru acordarea de burse private.

Ghidul fiscal al contribuabilului 2022, AICI

Exemple de calcul al impozitului pe venit anual și al contribuţiei de asigurări de sănătate

"Exemplu privind regimul de impozitare pe baza cotelor forfetare în situația în care nu se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate:

O persoană fizică realizează venituri dintr-un contract de închiriere, cu chiria exprimată în lei, care începe la 01.01.2022 și se încheie la 31.12.2022. 

Pentru declararea venitului anual estimat, persoana fizică depune Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/ norma de venit a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

- Chiria lunară menționată în contractul de închiriere = 2.500 lei/ lună.

Stabilirea venitului brut estimat = 2.500 lei x 12 luni = 30.000 lei

Determinarea cheltuielilor forfetare = 30.000 x 40% = 12.000 lei

Stabilirea venitului net estimat = 30.000 lei – 12.000 lei = 18.000 lei

Calculul impozitului pe venit estimat datorat = 18.000 lei x 10% = 1800 lei

Persoana fizică nu datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), întrucât venitul net anual este sub plafonul minim de 12 salarii minime brute pe țară, respectiv sub 30.600 lei (2.550 lei x 12 luni = 30.600 lei). 

Salariul minim brut pe țară pentru anul 2022 este în sumă de 2550 lei.

Plata impozitului pe venit se va realiza până la data de 25 mai a anului următor celui de realizare a venitului", este un exemplu dat de ANAF.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Ce amenzi riscăm dacă nu depunem Formularul 212

Cei care nu depun Declaraţia unică riscă amenzi de până la 500 de lei.

"Nedepunerea "Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”, până la data prevăzută în legislația fiscală, se sancționează cu amendă cuprinsă între 50 și 500 de lei.

Contravenientul poate achita în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege, agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal", potrivit ANAF.

Unde depunem /trimitem Declaraţia unică (Formularul 212)

1. ANAF recomandă depunerea declarației prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv prin intermediul serviciului "Spaţiul privat virtual" (SPV), disponibil pe www.anaf.ro.

2. Declaraţia unică poate fi depusă şi pe site-ul https://www.e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată.

3. De asemenea, formularul poate fi depus şi în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire (data depunerii declaraţiei în format hârtie este data înregistrării acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poştă, după caz).

Există și un call center unde contribuabilii pot obține informații detaliate, la numărul de telefon 031.403.91.60.

Totodată, pe canalul de Youtube ANAF – Agenția Națională de Administrare Fiscală, sunt disponibile materiale video referitoare la modalitatea de completare a declarației unice pentru persoanele fizice care realizează venituri din chirii.

Ghidul fiscal actualizat al contribuabililor persoanelor fizice care realizează venituri din închirierea și subînchirierea bunurilor mobile și imobile și din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală este disponibil pe portalul ANAF, AICI.

×
Subiecte în articol: ANAF declaratia unica Formular 212
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close