Antena 3 CNN Economic Cum sunt ajutaţi absolvenţii care aleg domeniul financiar

Cum sunt ajutaţi absolvenţii care aleg domeniul financiar

Șomajul în rândul tinerilor cu vârste între 15 și 24 de ani este în creștere! Procentul anuțat de Institutul Național de Statistică pentru luna ianuarie este de 22%.

Cum sunt ajutaţi absolvenţii care aleg domeniul financiar
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Mar 2022   •   09:45

Gradul de inserție a absolvenților pe piața muncii depinde foarte mult de intensificarea legăturilor dintre mediul universitar și cel de afaceri.

Astfel, tinerii vor avea abilitățile și cunoștințele necesare atunci când vor deveni consumatori de servicii financiare, sau potențiali angajați pe piața financiară non-bancară.

Pentru ca tinerii români să intre cu succes pe piața muncii, colaborarea dintre mediul academic și mediul de business trebuie să înceapă încă din anii de facultate.

Efortul trebuie să fie comun, însă primul pas aparține universităților, care trebuie să solicite sprijinul, iar apoi mediul de afaceri trebuie să se implice și să vină cu soluții concrete. Cea mai eficientă formă de colaborare o reprezintă invitarea unor specialiști din zona de business în cadrul unor evenimente cu studenții.

Practic, în cadrul unui curs sau seminar, profesorul invită un antreprenor sau un manager, care le prezintă studenților exemple practice din propria experiență.

Astfel de activități sunt organizate în multe universități, însă ele sunt secvențiale și se bazează, de cele mai multe ori, pe relațiile personale ale cadrelor didactice. Sau pe entuziasmul unor persoane, specialiști din mediul de afaceri, care fac voluntariat și sunt de acord să împărtășească din experiența acumulată.

În măsura în care astfel de evenimente au caracter de continuitate, pe teme prestabilite și bine fundamentate, ele își vor multiplica valoarea în timp.

Astfel, acestea pot să vină în completarea cunoștințelor teoretice predate la cursuri, să genereze feed-back din partea studenților și chiar subiecte noi pentru dezbateri.

Actualizarea curriculei universitare, prin implicarea reprezentanților mediului de afaceri în acest demers, reprezintă unul dintre punctele cele mai importante în procesul adaptare a programei la nevoile pieței muncii. Multe universități s-au implicat în astfel de proiecte, însă deocamdată rezultatele obținute sunt timide.

Tema va fi dezbătută de specialişti pe 24 şi 25 martie, în cadrul Conferinței Europene a Serviciilor Financiare 2022 organizată de Institutul de Studii Financiare.

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close