Antena 3 CNN Economic ANRE: "E nevoie de susţinere de la buget pentru a păstra preţul de 1,3 lei pe kilowatt la energie electrică"

ANRE: "E nevoie de susţinere de la buget pentru a păstra preţul de 1,3 lei pe kilowatt la energie electrică"

Vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, dă de înţeles că preţul maximal de 1,3 lei pe kw/h la energie electrică nu va putea fi susţinut fără compensări din partea statului. 

ANRE: "E nevoie de susţinere de la buget pentru a păstra preţul de 1,3 lei pe kilowatt la energie electrică"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    07 Noi 2022   •   14:18

Cât despre plata compensărilor în vigoare, estimarea cheltuielilor statului este până acum de peste 3 miliarde lei, fără să fi fost analizate toate documentele furnizorilor. 

"Cu siguranţă, preţurile care sunt în acest moment în piaţa de-en gros de energie electrică, cu toate tarifele incluse şi cu toate contribuţiile, accize, TVA şi aşa mai departe, preţul ajunge peste această valoare de 1,3 lei, ceea ce înseamnă că e nevoie de o susţinere de la buget pentru a păstra acel preţ de 1,3 lei.

Nu am făcut o estimare ce necesar este nevoie, noi verificăm ulterior facturile şi achiziţiile depuse de către furnizori", a spus vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, luni, la Antena 3 CNN.

Discuţiile care sunt în PNL în acest moment pe energie arată că OUG pe energie ar rămâne neschimbată şi se doreşte fără preţ fix de 1,3 lei, pentru că dublează facturile pentru români.

Românii care vor să schimbe furnizorul de energie electrică pentru că primesc prețuri foarte mari, și încearcă să caute varianta cea mai bună, pot cădea într-o capcană.

Oamenii se plâng că s-au trezit cu facturile umflate, deși au dat indexul, şi spun că atunci când au schimbat furnizorul, s-au trezit și cu 200-300 de kilowați în plus.

Important este acum ca în ziua în care se face schimbarea furnizorului, și asta se comunică și clientului, să facă o poză, să-i rămână o dovadă cu privire la indexul contorului. 

De foarte multe ori, sesizând furnizorul despre diferență, se rezolvă la furnizor. Dar dacă furnizorii nu sunt dispuși să soluționeze problema, atunci recomandarea noastră este să se adreseze autorității și vom verifica noi situația concretă", a recomandat Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE.

Sunt câteva aparate electrocasnice, cele mai utilizate, pe care oricine le are în casă şi care consumă foarte mult curent electric, în funcţie de tipul lor.

Experţii în energie spun că este vorba despre frigider şi maşina de spălat, pe care cu toţii le folosim, însă doar cele vechi consumă o cantitate foarte mare de energie.

Astfel, electrocasnicele vechi ne pot aduce facturi mai mari la energia electrică în perioada următoare, cu atât mai mult cu cât unele facturi întârzie, iar kilowattul s-a scumpit.

Frigiderele sau maşinile de spălat mai vechi de 10 ani sunt cei mai mari consumatori, parcă în ciuda eforturilor de economisire.

×
Subiecte în articol: ANRE Zoltan Nagy-Bege energie electrică
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close