Antena 3 CNN Economic Auto Toți șoferii trebuie să știe! Cine plătește amenda de viteză în situația în care mașina este împrumutată

Toți șoferii trebuie să știe! Cine plătește amenda de viteză în situația în care mașina este împrumutată

Conducerea unui autovehicul împrumutat poate atrage sancțiuni, mai ales în situația în care persoana care se află la volan a fost prinsă în timp ce se deplasa cu viteză.

Toți șoferii trebuie să știe! Cine plătește amenda de viteză în situația în care mașina este împrumutată
Sursa foto: Gettyimages
de Georgiana Adam    |    03 Mar 2024   •   18:00

Există numeroase situații în care proprietarul unui autoturism alege să-l împrumute unei alte persoane.

Fie că este vorba de o persoană apropiată sau un membru al familiei, în cazul în care mașina este împrumutată ilegal, sancțiunile sunt dure.

Cine plătește amenda, dacă mașina este împrumutată și șoferul a fost prins conducând cu viteză

Potrivit prevederilor legale, proprietarul unui vehicul poate fi supus sancțiunilor penale în cazul în care împrumută mașina unei persoane care nu deține permis de conducere, are permisul suspendat, expirat sau anulat, sau în cazul în care acesta nu este conform cu normele legale din România.

De asemenea, împrumutarea mașinii unei persoane care a consumat alcool în cantități peste limita legală sau substanțe psihoactive poate implica răspunderea penală a proprietarului.

Șoferii care sunt prinși conducând fără permis de conducere riscă între 1 și 5 ani de închisoare.

În cazul în care aceștia sunt prinși conducând sub influența drogurilor sau alcoolului sau cu permisul suspendat pot fi condamnați la între 6 luni și 3 ani de închisoare conform legislației în vigoare.

Important de menționat este că proprietarul care a încredințat autoturismul unei persoane ce nu deține carnet auto va fi tras la răspundere, notează Promotor.

Cu toate acestea, proprietarul mașinii nu poate fi sancționat în cazul în care autovehiculul a fost furat sau condus fără acordul său de către o persoană care a încălcat legea.

În cazul în care șoferul care se află la volanul unei mașini împrumutate este prins cu viteză, există mai multe variante de sancțiuni.

Prima este cea detaliată mai sus, în care proprietarul e tras la răspundere în solidar cu șoferul care a condus mașina.

O altă variantă în acest caz este cea în care proprietarul suportă sancțiunea. Mai exact, dacă autoturismul circulă fără rovinietă, proprietarul este cel care răspunde în acest caz.

Iar a treia situație, cea în care șoferul a încălcat limita de viteză. În acest caz, el este cel care suportă amendă.

Astfel, dacă persoana respectivă a depășit viteza legală sau a condus o mașină cu probleme la sistemul de frânare, amenda va fi aplicată șoferului mașinii, nu proprietarului.

×
Subiecte în articol: masina sofer autoturism imprumutat amenda
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close