x close

Veste proastă pentru şoferi. Poliţele RCA se vor scumpi cu 20 %

de D.D.    |    07 Oct 2013   •   22:00
Veste proastă pentru şoferi. Poliţele RCA se  vor scumpi cu 20 % 407 Foto: www.fort-lauderdale-injury-lawyer-blog.com

Nici n-am apucat să simţim ieftinirea benzinei din ultima lună, că deja primim o veste proastă. Poliţele RCA se  vor scumpi cu 20 %. Societăţile de asigurare dau vina pe legislaţia europeană pentru preţurile mai mari. Unii şoferi au găsit reţeta - circulă fără poliţa RCA sau înmatriculează maşinile în Bulgaria.

Din vara anului viitor, un şofer cu o vechime de 15 ani ar putea plăti în loc de 340 de lei pentru o maşină cu un motor de 1,4 litri peste 400 de lei.

Motivul scumpirii poliţei RCA, invocat de asiguratori, este legislaţia europeană. Aceasta îi obligă să ofere despăgubiri de până la 5 milioane de euro pentru fiecare accident soldat cu victime, ca în restul Europei.

Potrivit firmelor de asigurări, valoarea poliţei plătite de asiguraţii români este de trei sau chiar patru ori mai mică decât în ţări precum Italia sau Marea Britanie.

Ca să scape de plata acestor sume, unii iau măsuri extreme - pur şi simplu nu mai plătesc asigurarea.  Chiar dacă şoferii riscă amenzi destul de mari şi reţinerea talonului, una din cinci maşini înmatriculate în România nu are RCA. Adică un milion de autoturisme. Alţi şoferi au alte soluţii, înscrierea maşinilor în Bulgaria.

Deja 100.000 de şoferi circulă pe şoselele româneşti cu acte bulgăreşti. Poliţa RCA s-a scumpit cu circa 10% de la începutul anului. Valoarea maximă despăgubită a crescut în 2013 cu 33%, până la un milion de euro, pentru accidentele fără victime. În cazul coliziunilor cu victime pragul maxim de despăgubire, valoarea maximă e cu 42% mai mare decât în anul 2012.

Limitele maxime de despăgubire


Accidente cu daune materiale

2012                                     2013
750 mii euro                        1 milion euro 

sursa: ASF

Accidente cu victime

2012                              2013
3,5 milioane euro        5 milioane euro       

Citeşte mai multe despre:

RCA polita RCA
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati